Mbo certificaat - Tekenen, tekening lezen & symbolenkennis Elektrotechniek

Mbo certificaat samenvatting

De basis van een elektrotechnisch ontwerp is een schema of tekening. Er bestaan echter in de praktijk diverse soorten schema’s en/of tekeningen. Hoe lees je dit soort schema’s en/of tekeningen, welke symbolen zijn van belang en hoe interpreteer je de informatie? Met welke elementen heb je rekening te houden vanuit het bouwkundige ontwerp?

Tijdens ons 3-daags programma krijg je stap voor stap kennis en vaardigheden aangereikt om elektrotechnische schema’s/tekeningen te lezen binnen een bouwkundige kader. Je leert diverse soorten schema’s te herkennen, te lezen én je doet symbolenkennis op. Je leert eenvoudige tekeningen te maken (bijvoorbeeld revisietekening) in 2D en je ontwikkelt schetsvaardigheid om (bijvoorbeeld een collega) iets te willen verklaren.

- Officieel erkend mbo-certificaat

assessment Mbo certificaat how_to_reg Beginners beenhere KW1C payment € 1600.00 (excl BTW)* place Amsterdam, Apeldoorn, Den Bosch, Goes, Groningen, Schiedam, Stein
 • group 4-8 pers.
 • forum nl
 • schedule Studiebelasting: 3 Uren
 • date_range Lesbijeenkomsten: 3 Dagen
 • event_note Doorlooptijd: 7 Weken
 • Vragen, of advies nodig? +31(0)88 1600 580 of

  Voor wie

  Je hebt al enige ervaring opgedaan in de elektrotechnische utiliteit en wilt meer kennis en inzicht krijgen met betrekking tot tekeningen, schema’s en/of gebruikte symbolen in een bouwkundig kader en daar een officieel erkend diploma (mbo-certificaat) voor halen.

  Mbo certificaat opzet

  We gaan tijdens de vakmodule zoveel mogelijk in op de praktijk en wisselen theorie af met praktische (teken)opdrachten.

  Naast de vakmodule dagen bij Vakwijs, wordt zelfstudie verwacht. Je krijgt opdrachten mee om binnen je eigen praktijksituatie voor te bereiden en/of uit te werken. Tijdens de vakmodule wordt ingegaan op het gemaakte werk. Hierdoor worden jouw kennis en vaardigheden nog meer geborgd en dit vergroot het leerrendement van de vakmodule.

  Inhoud

  Het volgende leer je tijdens de cursus:

  • Je leert een bouwkundige onderlegger te lezen en te begrijpen en je begrijpt hoe de elektrotechnische installatie hierop aansluit, o.a. bouwkundige- uitvoeringsvormen en symbolen
  • Je kent de betekenis van een aantal elektrotechnische symbolen
  • Je kunt veel voorkomende elektrotechnische basisschakelingen schetsen/tekenen, zoals:
  • Verschillende schema’s: stroomkringschema, leidingtekening
  • Woninginstallaties: symbolen, installatietekeningen met centraal-doosinstallaties, eenvoudige schakel- en verdeelinrichting en aarding- en vereffening
  • Utilitaire installaties: symbolen, schakel- en verdeelinrichting, installatieschema’s, installatietekeningen waarop verlichting met impulsrelais, noodverlichting, symbolen brandmeldinstallatie, ontruiming- en inbraakinstallaties
  • Je kunt elektrotechnische tekeningen/schema’s interpreteren, o.a componentkennis en leidingloop E-installatie
  • Je leert mogelijke storingen vanuit een tekening/schema te herleiden
  • Je bent in staat om (eenvoudige aanpassing) van een tekening te maken (revisie)
  • Je weet de betekenis en conclusie van statussen van tekeningen (voorlopig/definitief/revisie), maatvoeringen etc.

  Aandachtspunten

  • Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

  • De vakmodule wordt afgesloten door een officiële proeve van bekwaamheid. Deze wordt in samenwerking met het ROC Koning Willem 1 (KW1C) afgenomen en beoordeeld.

  • Na positief resultaat wordt er een officiëel erkend mbo-certificaat verstrekt, welke ook officieel geregistreerd staat bij DUO. Dit diploma is 5 jaar geldig.

  • Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
   NRTO-keurmerk.png

  KW1C (ROC)

  Het Koning Willem I College is een ROC in 's-Hertogenbosch, dat zich richt op mbo. De school is vernoemd naar koning Willem I der Nederlanden.

  Koning Willem 1 College

  Startdata & locaties

  Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
  Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
  3 Dag waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  nader te bepalen € 1.600 (netto)

  Over Vakwijs

  Techniek is overal, in de industrie maar ook in het dagelijks leven. Als het goed werkt, merk je er niets van. Hierop worden cursisten bij Vakwijs getraind in eigen trainingscentra.

  Vakwijs biedt praktijkgerichte technische opleidingen in 9 trainingscentra door heel Nederland. De opleidingen met directe koppeling aan de praktijk worden aangeboden op het gebied van elektrotechniek, installatietechniek, meet- en regeltechniek, procestechniek lassen en metaal/werktuigbouw.

  Voeg je resultaat toe op Linkedin!

  Heb je een cursus met succes afgerond? Voeg het toe aan je Linkedin profiel via onderstaande knop!

  LinkedIn Add to Profile button
  ;

  Techniek in praktijk arrow_forward_ios

  Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
  “Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

  Planning

  Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

  Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

  Locaties

  Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

  Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

  procestechniek-cursus

  Vakwijzer arrow_forward_ios

  Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

  360-view

  360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

  Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

  Startdata & locaties

  LOADING ...