Tekenen, tekening lezen & symbolenkennis I

Cursus samenvatting

De basis van een installatietechnisch ontwerp is een schema of tekening. Echter, in de praktijk bestaan er diverse soorten schema’s en/of tekeningen. En hoe lees je dit soort schema’s en/of tekeningen, welke symbolen zijn van belang en hoe interpreteer je de informatie? En met welke elementen heb je rekening te houden vanuit het bouwkundige ontwerp?

Tijdens ons 3-daags programma krijg je stap voor stap kennis en vaardigheden aangereikt om installatietechnische schema’s/tekeningen te lezen binnen een bouwkundige kader. Je leert diverse soorten schema’s te herkennen, te lezen en je doet symbolenkennis op. Je leert eenvoudige tekeningen te maken (bijvoorbeeld revisietekening) in 2D en je ontwikkelt schetsvaardigheid om (bijvoorbeeld een collega) iets te willen verklaren.

assessment Cursus how_to_reg Beginners payment € 675.00* place Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Schiedam, Stein
 • group 4-10 pers.
 • forum nl
 • date_range Lesbijeenkomsten: 3 Dagen/avonden
 • event_note Doorlooptijd: 7 Weken
 • Vragen, of advies nodig? +31(0)88 1600 580 of

  Voor wie

  Je bent net gestart als monteur of onderhoudsmonteur in de installatietechniek utiliteit en/of woningbouw. Of je hebt al meer ervaring in het vak en wilt meer kennis en inzicht krijgen met betrekking tot tekeningen, schema’s en/of gebruikte symbolen in het bouwkundige kader.

  Kennis van installatietechniek op minimaal VMBO niveau is een pré.

  Cursus opzet

  We gaan tijdens de cursus zoveel mogelijk in op de praktijk en wisselen theorie af met praktische (teken)opdrachten.

  Naast de cursusdagen bij Vakwijs, wordt zelfstudie verwacht. Je krijgt opdrachten mee om binnen je eigen praktijksituatie voor te bereiden en/of uit te werken. Tijdens de cursus wordt ingegaan op het gemaakte werk. Hierdoor wordt jouw kennis en vaardigheid nog meer geborgd en dit vergroot het rendement van de cursus.

  Inhoud

  Het volgende leer je tijdens de cursus:

  • Je leert een bouwkundige onderlegger te lezen en te begrijpen en je begrijpt hoe de werktuigkundige installatie hierop aansluit, o.a. bouwkundige- uitvoeringsvormen en symbolen
  • Je kent de betekenis van een aantal installatietechnische symbolen
  • Je kunt veel voorkomende installatietechnische principes schetsen/tekenen
  • Je kunt installatietechnische tekeningen/schema’s interpreteren dusdanig dat je je een voorstelling kunt maken welke componenten worden toegepast en hoe de leidingloop van een werktuigkundige installatie is
  • Je kunt principeschema’s en installatietekeningen lezen mbt water-, afvoer-, lucht-, verwarmings- en koelinstallatie
  • Je leert mogelijke storingen vanuit een tekening/schema te herleiden
  • Je bent in staat om (eenvoudige aanpassing) van een tekening te maken (revisie)
  • Je weet de betekenis en conclusie van statussen van tekeningen (voorlopig/definitief/revisie), maatvoeringen etc.

  Maatwerk mogelijkheden

  Indien je geïnteresseerd bent in mogelijke maatwerkoplossingen, neem dan contact op met Vakwijs B.V.. Wij onderzoeken graag welke mogelijkheden er zijn.

  Aandachtspunten

  • Er is geen specifieke vooropleiding vereist.
  • Na afloop van de cursus ontvang je een praktijkcertificaat van Vakwijs B.V.
  • Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
   NRTO-keurmerk.png

  Startdata & locaties

  Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
  Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
  3 Dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  nader te bepalen € 675 (netto)

  Over Vakwijs

  Techniek is overal, in de industrie maar ook in het dagelijks leven. Als het goed werkt, merk je er niets van. Hierop worden cursisten bij Vakwijs getraind in eigen trainingscentra.

  Vakwijs biedt technische opleidingen vanuit zeven eigen trainingscentra door heel Nederland en beantwoordt de vraag naar gedegen opgeleid technisch personeel. De opleidingen met directe koppeling aan de praktijk worden aangeboden op het gebied van elektrotechniek, installatietechniek, meet- en regeltechniek, procestechniek en metaal/werktuigbouw.

  Voeg uw resultaat toe op Linkedin!

  Heeft u een cursus met succes afgerond? Voeg het toe aan uw Linkedin profiel via onderstaande knop!

  LinkedIn Add to Profile button
  ;
  360-view

  360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

  Onze trainingscentra zijn alvast van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

  Planning

  Planning

  Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

  Locaties

  In de buurt arrow_forward_ios

  Vakwijs heeft 7 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam en Den Bosch aangeboden.

  Startdata & locaties

  LOADING ...