IWT - International Welding Technologist

Opleiding samenvatting

Met de opleiding en het te behalen certificaat International Welding Technologist (IWT) toon je aan te beschikken over de benodigde kennis van normen en regelgeving, zoals de EN 1090, de NEN-EN-ISO 3834 en kun je de EN-ISO 1473 goed interpreterenen. Daarnaast ben je lascoördinator volgens de EN ISO 14731. Een International Welding Technologist (IWT) is verantwoordelijk voor:

 • De lastechnische en kwaliteitsaspecten bij: voorbereiding en vervaardiging van onderdelen en constructies
 • Bedrijfstechnische en bedrijfseconomische facetten van het lassen in het productieproces
 • Contacten tussen stakeholders (opdrachtgever, certificeerders, etc.) en eigen bedrijf met betrekking tot het lassen

Verder geeft deze opleiding invulling aan alle eisen zoals gesteld in de EN-ISO 14731 ten aanzien van het tweede niveau van “Lascoördinatie”: “personeel met uitgebreide technische kennis” (zie ook bijlage A van EN-ISO 14731).

assessment Opleiding how_to_reg Experts beenhere IWT (NIL/IIW) payment € 5500.00 (excl BTW)* place Schiedam event Do 5 sep
 • group 6-16 pers.
 • forum nl
 • schedule Studiebelasting: 74 Uren
 • date_range Lesbijeenkomsten: 74 Dagdelen
 • event_note Doorlooptijd: 45 Weken
 • Advies over lasopleidingen nodig? Neem contact op met onze adviseur lasopleidingen: Gijs Zwaan 06 1509 20 12 of

  Voor wie

  In toenemende mate wordt kennis van las- en verbindingstechnieken belangrijker. Als International Welding Technologist (IWT), voorheen Middelbare lastechniek (MLT), coördineer je alle lastechnische zaken in het bedrijf. Je bereidt de zaken voor, bent verantwoordelijk voor de uitvoering, de kwaliteit, het laswerk en de lassers.

  Opleiding opzet

  Naast het gebruik van actuele voorbeelden uit de praktijk (waarbij ook cursisten worden aangemoedigd om met voorbeelden van hun eigen organisatie te komen, wat dikwijls resulteert in interessante discussies), beschikt Vakwijs over een volledig uitgeruste werkplaats. Dit stelt ons niet alleen in staat om de verplichte praktijk-onderdelen uitvoerig in-house te behandelen, maar ook om aan de hand van proefjes en demonstraties de vertaalslag naar de praktijk te maken.

  Door de cursisten eerstehands te laten zien en ervaren wat er tijdens de lessen besproken wordt, gaat de stof echt leven en wordt deze makkelijker eigen gemaakt. Daarnaast organiseren wij in samenwerking met leveranciers en partners interessante excursies, waar een kijkje in de keuken geboden wordt dat je normaliter niet zomaar zou krijgen!

  Inhoud

  De lasschool van Vakwijs beschikt over een eigen praktijkschool. Daarom volgt direct na ieder theorieblok het praktijkgedeelte. Daardoor wordt het een stuk gemakkelijker om de lasprocessen goed te begrijpen én goed te onthouden!

  Theorielessen IWT

  In de theoretische blokken komen de volgende hoofdstukken aan bod:

  • Lasprocessen en lasapparatuur
  • Materialen
  • Constructie en ontwerp
  • Fabricage en toepassingen

  Praktijklessen IWT

  In de praktijkblokken doe je praktijkervaring op, op het gebied van de verschillende lasprocessen:

  • Lasproces herkenning
  • Kwaliteitsniveaus voor onvolkomenheden volgens EN-ISO 5817
  • TIG-lassen / 141
  • MIG/MAG lassen /131, 135, 136 en 138
  • Booglassen met beklede elektroden / 111

  Voor het praktijkgedeelte zijn in overleg vrijstellingen mogelijk.

  Overige

  De opleiding duurt 1 schooljaar (340 lesuren). Theorie als middag-avondopleiding, enkele excursies en een gedeelte praktijk. De studiebelasting buiten de lessen om bedraagt voor deze cursus c.a. 2 uur per week.

  Vereiste kennis & ervaring

  Je dient in het bezit zijn van een MBO diploma WTB of een aanverwante MBO techniek opleiding, of een diploma schakelcursus Middelbare Lastechniek (s-MLT).

  Ieder van deze cursussen is voldoende basis om mee in te stromen:

  Aandachtspunten

  • Je dient in het bezit zijn van een MBO diploma WTB of een aanverwante MBO techniek opleiding, of een diploma schakelcursus Middelbare Lastechniek (s-MLT).

  • Prijsinformatie:
   De cursuskosten bedragen € 5.500,- ex. BTW. Daarnaast brengen we kosten in rekening voor de praktijk (max. € 1.400,- afhankelijk van vrijstellingen), en voor het examen (€ 300,- per hoofdstuk). De praktijk- en examenkosten worden separaat in rekening gebracht.

  • Het internationale diploma ‘International Welding Technologist’. Bij goed gevolg van alle modules ontvang je het landelijk erkende NIL diploma Middelbaar Lastechnicus en het internationale diploma International Welding Technologist (IWT).

  • Voorwaarden van Vakwijs zijn van toepassing.

  IWT (NIL/IIW) (International Welding Technologist (IWT))

  De opleiding tot International Welding Technologist is bedoeld voor lascoördinatoren die verantwoordelijk zijn voor lastechnische zaken als voorbereiding, lasprocessen en kwaliteit en werken als of willen doorgroeien naar de functie van lascoördinator volgens de EN-ISO 14731 norm.

  TIjdens de opleiding ga je aan de slag met normen en regelgeving zoals EN 1090, de NEN-EN-ISO 3834 en EN-ISO 1473. je verdiept je onder andere in lasprocessen, apparatuur, materialen, constructies, fabricage en toepassingen. Maar ook onderwerpen als bedrijfseconomische facetten in het productieproces komen aan bod. De opleiding is onderverdeeld in vier modules en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

  NIL / International Institute of Welding

  De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Iedere module wordt met een examen afgesloten volgens de voorschriften die zijn vastgesteld door het International Institute of Welding (IIW) en een verklaring van de school voor het praktijkgedeelte.

  Na het positief afsluiten van de opleiding ontvang je een internationaal erkend diploma.

  Startdata & locaties

  Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
  Donderdag 5 september 2024 17:30-21:00
  Vervolgens: do 12 sep, do 19 sep, do 26 sep, do 3 okt, do 10 okt, do 17 okt, do 24 okt, do 31 okt, do 7 nov, do 14 nov, do 21 nov, do 28 nov, do 5 dec, do 12 dec, do 19 dec, do 9 jan, do 16 jan, do 23 jan, do 30 jan, do 6 feb, do 13 feb, do 20 feb, do 27 feb, do 6 mrt, do 13 mrt, do 20 mrt, do 27 mrt, do 3 apr, do 10 apr, do 17 apr, do 24 apr, do 1 mei, do 8 mei, do 15 mei, do 22 mei, do 5 jun
  37 dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  Vakwijs Trainingscentrum Schiedam € 5.500 
  Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
  74 Dagdeel waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  nader te bepalen € 5.500 (netto)

  Na de opleiding

  Na het afronden van de opleiding tot International Welding Technologist (IWT) bij Vakwijs opent zich een wereld van mogelijkheden. Met dit prestigieuze diploma in handen ben je klaar om de internationale laswereld te betreden en je expertise in te zetten. Als IWT'er ben je niet alleen bekwaam in lasprocessen en -technieken, maar beschik je ook over diepgaande kennis van normen en voorschriften die wereldwijd worden erkend. Dit opent deuren naar uitdagende en hoogwaardige functies in de industrie, waarbij je kunt denken aan posities als lascoördinator, lasinspecteur, kwaliteitsmanager of QA/QC manager. Bovendien kun je deelnemen aan projecten over de hele wereld, waar lasverbindingen van cruciaal belang zijn, en zo je vaardigheden internationaal inzetten. Het IWT-diploma van Vakwijs is dus een sleutel tot een boeiende en veelbelovende carrière in de wereld van lassen en materiaalverbindingen.

  ;

  Techniek in praktijk arrow_forward_ios

  Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
  “Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

  Planning

  Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

  Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

  Locaties

  Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

  Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

  procestechniek-cursus

  Vakwijzer arrow_forward_ios

  Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

  360-view

  360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

  Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

  Startdata & locaties

  LOADING ...