IWT - International Welding Technologist

Opleiding samenvatting

De opleiding heeft als doel om de normen en regelgeving, zoals de EN 1090, de NEN-EN-ISO 3834 en de EN-ISO 1473, goed te kunnen interpreteren. Met het certificaat International Welding Technologist (IWT) toon je aan te beschikken over deze benodigde kennis en ben je lascoördinator volgens de EN ISO 14731. Een International Welding Technologist (IWT) is verantwoordelijk is voor:

 • De lastechnische aspecten bij: voorbereiding, vervaardiging, kwaliteitsaspecten en lasprocessen
 • Bedrijfstechnische en bedrijfseconomische facetten van het lassen in het productieproces
 • Contacten tussen opdrachtgever en eigen bedrijf met betrekking tot het lassen

Verder geeft deze opleiding invulling aan alle eisen zoals gesteld in de EN-ISO 14731 ten aanzien van het tweede niveau van “Lascoördinatie”: “personeel met uitgebreide technische kennis” (zie ook bijlage A van EN-ISO 14731).

assessment Opleiding how_to_reg Experts payment obv offerte* place Schiedam
 • group 6-16 pers.
 • forum nl
 • schedule Studiebelasting: 74 Dagdeel
 • date_range Lesbijeenkomsten: 74 Dagdeel
 • event_note Doorlooptijd: 45 Week
 • Advies over lasopleidingen nodig? Neem contact op met onze adviseur lasopleidingen: Gijs Zwaan 06 1509 20 12 of

  Voor wie

  In toenemende mate wordt kennis van las- en verbindingstechnieken belangrijker. Als International Welding Technologist (IWT), voorheen Middelbare lastechniek (MLT), coördineer je alle lastechnische zaken in het bedrijf. Je bereidt de zaken voor, bent verantwoordelijk voor de uitvoering, de kwaliteit, het laswerk en de lassers.

  Opleiding opzet

  LASINSTITUUT & VAKWIJS SLAAN DE HANDEN INEEN VOOR DE S-MLT & IWT IN ROTTERDAM!

  Vanuit een gezamenlijke inventarisatie van de las-technische opleidingsbehoefte, is in de regio Rotterdam een mooie nieuwe samenwerking ontstaan. Vanaf aankomend opleidingsseizoen zullen Vakwijs en het Lasinstituut samen het traject S-MLT->IWT gaan oppakken. IWT zal op de welbekende locaties van De Groot LPMW Lasinstituut in Breda en Rotterdam plaatsvinden.

  SMLT geven we voor de regio Rotterdam bij Vakwijs in Schiedam en voor de regio Brabant bij De Groot LPMW Lasinstituut in Breda.

  Naast het gebruik van actuele voorbeelden uit de praktijk (waarbij ook cursisten worden aangemoedigd om met voorbeelden van hun eigen organisatie te komen, wat dikwijls resulteert in interessante discussies), beschikt onze partner De Groot LPMW Lasinstituut op diverse locaties over een volledig uitgeruste werkplaats. Dit stelt ons niet alleen in staat om de verplichte praktijk-onderdelen uitvoerig in-house te behandelen, maar ook om aan de hand van proefjes en demonstraties de vertaalslag naar de praktijk te maken.

  Door de cursisten eerstehands te laten zien en ervaren wat er tijdens de lessen besproken wordt, gaat de stof echt leven en wordt deze makkelijker eigen gemaakt. Daarnaast organiseren wij in samenwerking met leveranciers en partners interessante excursies, waar een kijkje in de keuken geboden wordt dat je normaliter niet zomaar zou krijgen!

  Inhoud

  De lasschool van De Groot LPMW Lasinstituut beschikt over een eigen praktijkschool. Daarom volgt direct na ieder theorieblok het praktijkgedeelte. Daardoor wordt het een stuk gemakkelijker om de lasprocessen goed te begrijpen én goed te onthouden!

  Theorielessen IWT

  In de theoretische blokken komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Lasprocessen en lasapparatuur
  • Materialen
  • Constructie en ontwerp
  • Fabricage en toepassingen

  Praktijklessen IWT

  In de praktijkblokken doe je praktijkervaring op, op het gebied van de verschillende lasprocessen:

  • Lasproces herkenning
  • Kwaliteitsniveaus voor onvolkomenheden volgens EN-ISO 5817
  • TIG-lassen / 141
  • MIG/MAG lassen /131, 135, 136 en 138
  • Booglassen met beklede elektroden / 111

  Overige

  De opleiding duurt 1 schooljaar (340 lesuren). Theorie als avondopleiding en een gedeelte praktijk overdag.

  Bij De Groot LPMW Lasinstituut snappen we dat het best een pittige opleiding is. Daarom houden wij de cursusgroep klein en kunnen wij je veel persoonlijke aandacht geven. Bovendien krijg je bij het Lasinstituut een studiecoach die jou gedurende het hele jaar begeleidt tot aan het examen! De studiebelasting buiten de lessen om bedraagt voor deze cursus c.a. 2 uur per week.*

  Locatie: De Groot LPMW Lasinstituut Breda – september 2021 – Middag/avond
  Locatie: De Groot LPMW Lasinstituut Rotterdam – januari 2021 – Middag/avond

  Vereiste kennis & ervaring

  Je dient in het bezit zijn van een MBO diploma WTB of metaalkunde of een diploma schakelcursus Lastechniek.

  Ieder van deze cursussen is voldoende basis om mee in te stromen:

  Aandachtspunten

  • Je dient in het bezit zijn van een MBO diploma WTB of metaalkunde of een diploma schakelcursus Lastechniek.

  • Lasinstituut maakt gebruik van het studiemateriaal van het NIL. De opleiding wordt afgerond met een examen over de 4 lasmodules.

  • Het internationale diploma ‘International Welding Technologist’. Bij goed gevolg van alle modules ontvang je het landelijk erkende NIL diploma Middelbaar Lastechnicus en het internationale diploma International Welding Technologist (IWT).

  • Vakwijs en het Lasinstituut pakken samen het traject S-MLT->IWT op. IWT zal op de welbekende locaties van De Groot LPMW Lasinstituut in Breda en Rotterdam plaatsvinden. Voorwaarden van De Groot LPMW Lasinstituut zijn hier van toepassing.

  Startdata & locaties

  Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
  Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
  74 Dagdeel waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  nader te bepalen op aanvraag

  Na de opleiding

  Lasinstituut & Vakwijs slaan de handen ineen voor de sMLT en IWT in Rotterdam

  Vanuit een gezamenlijke inventarisatie van de las-technische opleidingsbehoefte, is in de regio Rotterdam een mooie nieuwe samenwerking ontstaan. Vanaf aankomend opleidingsseizoen zullen Vakwijs en het Lasinstituut samen het traject S-MLT->IWT gaan oppakken. IWT zal op de welbekende locaties van De Groot LPMW Lasinstituut in Breda en Rotterdam plaatsvinden.

  sMLT geven we voor de regio Rotterdam bij Vakwijs in Schiedam en voor de regio Brabant bij De Groot LPMW Lasinstituut in Breda.

  ;

  Techniek in praktijk arrow_forward_ios

  Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
  “Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

  Planning

  Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

  Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

  Locaties

  Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

  Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

  Inclusief lesmateriaal

  Het lesmateriaal is standaard inbegrepen in onze vakmodules. Zowel digitaal via ons leerplatform, als fysiek in de vorm van lesmappen.

  360-view

  360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

  Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

  Startdata & locaties

  LOADING ...