Tekenen, tekening lezen en symbolenkennis Werktuigbouw

Cursus samenvatting

Om een kwalitatief goed product te kunnen leveren is het van groot belang dat tekeningen in de metaalindustrie goed gelezen en geïnterpreteerd worden. Jouw tekeningen zijn de basis van het ontwerp. De tekeningen dienen zeer zorgvuldig en nauwkeurig gemaakt te worden; jouw werk bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het eindproduct.

Aan het einde van de cursus kun je maten en toleranties interpreteren. Je hebt kennis opgedaan van onder andere lijnen, symbolen, aanduidingen en vervormingsprocessen zodanig dat je (handmatig) vanuit een onderdeel een schetsweergave kunt maken.

assessment Cursus how_to_reg Beginners payment € 990.00 (excl BTW)* place Schiedam, Stein event Do 22 aug startgarantie (+2 andere data)
 • group 4-8 pers.
 • forum nl
 • schedule Studiebelasting: 24 Uren
 • date_range Lesbijeenkomsten: 3 Dagen
 • event_note Doorlooptijd: 7 Weken
 • Vragen, of advies nodig? +31(0)88 1600 580 of

  Voor wie

  Je bent werkzaam op de tekenkamer, op de afdeling productontwikkeling of op de afdeling engineering in de constructie/staalbouw en er wordt van je verwacht dat je tekeningen kan lezen en eenvoudige onderdelen kan tekenen. Je hebt tot 3 jaar werkervaring, of je bent al langer werkzaam in het vak, maar je hebt nog niet eerder te maken gehad met het tekenen van onderdelen.

  Cursus opzet

  Wij gaan tijdens de cursus zoveel mogelijk in op de praktijk en wisselen theorie af met praktijk. Aan de hand van praktijkopdrachten, begeleid door een instructeur, ga je aan de slag met tekenen van werkstukken.

  Naast de praktijkbijeenkomsten bij Vakwijs, worden een aantal voorbereidingsopdrachten verstrekt. Tijdens de praktijklessen wordt ingegaan op het gemaakte werk. Hierdoor wordt jouw kennis en vaardigheid nog meer geborgd.

  Inhoud

  Het volgende leer je tijdens de cursus:

  • Je leert werktuigbouwkundige tekeningen begrijpen en inzicht krijgen hoe een tekening is opgebouwd (zoals maatvoering)
  • Je kent de betekenis van symbolen
  • Je krijgt inzicht in projectiemethoden, perspectieven én je bent in staat om de juiste projectiemethode te kiezen
  • Je leert zelfstandig doorsnedetekeningen te maken, met welke aandachtspunten je rekening dient te houden en hoe je arceringen gebruikt
  • Je krijgt inzicht in hoe je schroefdraad en -verbindingen tekent en waar je op moet letten (vb lijndiktes, arceringen, bouten en moeren)
  • Je kunt handmatig een schetsweergave maken
  • Je kunt een uitslag tekenen zodat deze in gebruik genomen kan worden voor productie

  Aandachtspunten

  • Je hebt een vooropleiding op niveau van LBO / LTS / MAVO / VMBO. Tevens beschik je over ervaring in de constructie / staalbouw en heb je kennis van de grondbeginselen van het tekeninglezen.

  • Na afloop van de cursus ontvang je een praktijkcertificaat van Vakwijs B.V.

  • Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
   NRTO-keurmerk.png

  Startdata & locaties

  Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
  Donderdag 22 augustus 2024 08:30-15:30 start gegarandeerd
  Vervolgens: do 29 aug, do 5 sep
  3 dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld (Cursus start gegarandeerd, onafhankelijk van inschrijvingen)
  Vakwijs Trainingscentrum Stein € 990 
  Donderdag 5 december 2024 08:30-15:30
  Vervolgens: wo 18 dec, do 9 jan
  3 dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  Vakwijs Trainingscentrum Stein € 990 
  Nader te bepalen
  Cursus waarin theorie en praktijk worden afgewisseld
  Vakwijs Trainingscentrum Schiedam € 990 
  Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
  3 Dag waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  nader te bepalen € 990 (netto)

  Over Vakwijs

  Techniek is overal, in de industrie maar ook in het dagelijks leven. Als het goed werkt, merk je er niets van. Hierop worden cursisten bij Vakwijs getraind in eigen trainingscentra.

  Vakwijs biedt praktijkgerichte technische opleidingen in 9 trainingscentra door heel Nederland. De opleidingen met directe koppeling aan de praktijk worden aangeboden op het gebied van elektrotechniek, installatietechniek, meet- en regeltechniek, procestechniek lassen en metaal/werktuigbouw.

  Voeg je resultaat toe op Linkedin!

  Heb je een cursus met succes afgerond? Voeg het toe aan je Linkedin profiel via onderstaande knop!

  LinkedIn Add to Profile button
  ;

  Techniek in praktijk arrow_forward_ios

  Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
  “Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

  Planning

  Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

  Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

  Locaties

  Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

  Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

  procestechniek-cursus

  Vakwijzer arrow_forward_ios

  Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

  360-view

  360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

  Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

  Startdata & locaties

  LOADING ...