International Welding Practitioner - meesterlasser (IWP)

Opleiding samenvatting

De eenjarige IWP-avondopleiding, wordt ook wel de opleiding tot meesterlasser genoemd. Voor ambitieuze lassers die op praktisch vlak het maximale willen behalen is dit de ideale opleiding. In de praktijk hebben IWP-ers vaak een belangrijke - deels verantwoordelijke - rol voor het uitvoerende laswerk. Dankzij de verdiepende kennis en praktische vaardigheden van de lastechniek, vormen zij de schakel tussen het kantoor en de werkvloer. Met het IWP-diploma is het mogelijk om door te stromen naar de verkorte kaderopleiding International Welding Specialist (IWS).

Kennis van las- en verbindingstechnieken wordt steeds belangrijker. In dit opzicht zijn internationale voorschriften, kwaliteitsborging en coördinatie belangrijke kenmerken geworden van lasactiviteiten. Het certificaat van de International Welding Practitioner toont aan dat u over de vereiste kennis en praktische ervaring beschikt. De IWP-cursus bestaat uit verschillende modules die worden behandeld in groepslessen. De theorie wordt afgewisseld met verschillende excursies en praktische lessen waarbij de deelnemers autonoom lassen.

 • Deskundige instructeurs met ervaring in de lastechniek
 • Een opleiding met een internationaal erkend diploma van het IIW
 • Het examen wordt afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL)
assessment Opleiding how_to_reg Gevorderden beenhere IWP (NIL/IIW) payment € 4700.00 (excl BTW)* place Den Bosch, Schiedam
 • group 6-16 pers.
 • forum nl
 • schedule Studiebelasting: 35 Dagdelen
 • date_range Lesbijeenkomsten: 35 Dagdelen
 • event_note Doorlooptijd: 35 Weken
 • Advies over lasopleidingen nodig? Neem contact op met onze adviseur lasopleidingen: Gijs Zwaan 06 1509 20 12 of

  Voor wie

  De opleiding tot International Welding Practitioner is bedoeld voor lassers die werken in, of willen doorgroeien naar, een leidinggevende functie waarbij je toezicht houdt op praktische werkzaamheden bij het lassen van verschillende materiaalsoorten en lasprocessen zoals: voorbereiding, lasproceskeuze en uitvoering en kwaliteitsbewaking.

  Opleiding opzet

  De opleiding duurt 1 schooljaar (146 lesuren) Theorie als avondopleiding en een gedeelte praktijk overdag.

  De opleiding IWP is opgebouwd uit diverse modules die groepsgewijs worden behandeld. De theorie wordt af gewisseld met diverse excursies en practica waarin zelfstandig wordt gelast.

  Aan het einde van het schooljaar worden examens afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Na een goed resultaat ontvang je het internationaal erkende diploma "International Welding Practitioner"

  Inhoud

  De opleiding is onderverdeeld in vier modules en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

  • Module I Processen en Apparatuur
  • Module II Materialen en hun gedrag bij het lassen
  • Module III Constructies en Ontwerp
  • Module IV Fabricage en toepassingen

  Vereiste kennis & ervaring

  Minimaal 21 jaar oud, twee jaar ervaring als lasser en CV met daarin de relevante werkervaringen en opleidingen.

  Vereiste kwalificaties:

  Lasserskwalificatie* vlgs ISO 9606/ ASME IX: H-L045/6G ss nb of LassersKwalificatie* vlgs ISO 9606/ ASME IX in de laspositie PE/4G ss nb of LassersKwalificatie* vlgs ISO 9606/ ASME IX in de laspositie PC/2G ss nb +PF/3Gu ss nb of lasserskwalificatie ISO 9606-2 (aluminium) for the conditions PE/PA bs or PC and PF bs.

  *) Certificaat dient bij aanvang van de opleiding geldig te zijn

  Aangevuld met:

  Minimaal NIL lasdiploma niveau 3 (gronddiploma) of vergelijkbaar

  Aandachtspunten

  • Minimaal 21 jaar oud, twee jaar ervaring als lasser en CV met daarin de relevante werkervaringen en opleidingen.

   Vereiste kwalificaties:

   Lasserskwalificatie* vlgs ISO 9606/ ASME IX: H-L045/6G ss nb of LassersKwalificatie* vlgs ISO 9606/ ASME IX in de laspositie PE/4G ss nb of LassersKwalificatie* vlgs ISO 9606/ ASME IX in de laspositie PC/2G ss nb +PF/3Gu ss nb of lasserskwalificatie ISO 9606-2 (aluminium) for the conditions PE/PA bs or PC and PF bs.

   *) Certificaat dient bij aanvang van de opleiding geldig te zijn

   Aangevuld met:

   Minimaal NIL lasdiploma niveau 3 (gronddiploma) of vergelijkbaar

  • De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor de Lastechniek (NIL).

  • Het internationale diploma ‘International Welding Practitioner’ en het NIL diploma Meesterlasser.

  • Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
   NRTO-keurmerk.png

  IWP (NIL/IIW) (International Welding Practitioner (IWP))

  De opleiding tot International Welding Practitioner is bedoeld voor lassers die werken in of willen doorgroeien naar een leidinggevende functie waarbij je toezicht houdt op praktische werkzaamheden bij het lassen van verschillende materiaalsoorten en lasprocessen. De opleiding is onderverdeeld in vier modules en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

  NIL / International Institute of Welding

  De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Iedere module wordt met een examen afgesloten volgens de voorschriften die zijn vastgesteld door het International Institute of Welding (IIW) en een verklaring van de school voor het praktijkgedeelte.

  Na het positief afsluiten van de opleiding ontvang je een internationaal erkend diploma.

  (promoties op gerelateerde cursussen:)

  Ben je 18 jaar of ouder? En werk je in loondienst, als flexwerker of als zelfstandige of zzp-er? Of ben je werkzoekende? Dan kun jij dankzij het stap-budget tot €1000,- per jaar terugkrijgen! * Zo lang het budget strekt.  info {{ ifCurrentPeriodUnavailable('Er is voor de huidige periode geen STAP-budget meer beschikbaar.') }} De eerstvolgende aanvraagperiode start per {{nextAvailableTrancheMonth}}.

  Cursusaanbod met STAP budget →

  Startdata & locaties

  Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
  Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
  35 Dagdelen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  nader te bepalen € 4.700 (netto)

  Over Vakwijs

  De cursus ‘International Welding Practitioner - meesterlasser (IWP)’ vormt een goede basis voor (vervolg)cursussen:

  Techniek in praktijk arrow_forward_ios

  Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
  “Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

  Planning

  Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

  Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

  Locaties

  Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

  Vakwijs heeft 8 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam en Den Bosch aangeboden.

  Inclusief lesmateriaal

  Het lesmateriaal is standaard inbegrepen in onze vakmodules. Zowel digitaal via ons leerplatform, als fysiek in de vorm van lesmappen.

  360-view

  360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

  Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

  Startdata & locaties

  LOADING ...