Bedraden motorschakelingen en -besturingen 1 elektrotechniek
Cursus samenvatting
In de elektrotechniek komen besturingskasten en/of panelen met elektrische componenten veelvuldig voor. Wanneer je hiermee werkt, vereist dit gedegen elektrotechnische en mechanische kennis; van het ontwerp, tot aansluiting en onderhoud.
In deze cursus leer je hoe je motorschakelingen en -besturingen op een veilige en accurate manier kunt bedraden en aansluiten. Je leert de toegepaste componenten kennen en het lezen van verschillende schema’s van besturingskasten. Daarnaast ga je, begeleid door een instructeur, zelf panelen samenstellen en bedraden die je functioneel gaat testen en vervolgens in bedrijf stelt.
Voor wie
Je bent net gestart als monteur of servicemonteur in de utiliteit of industrie en je hebt te maken met schakel- en besturingskasten. Of je wilt je kennis en vaardigheden verbreden op het gebied van paneelbouw en motorschakelingen.
Cursus opzet
In de cursus combineren we theorie met praktijk, maar we gaan zoveel mogelijk in op de praktijk. Je gaat zelf, aan de hand van opdrachten en begeleid door een instructeur, panelen samenstellen en bedraden die je vervolgens test en controleert.
Inhoud
Tekeningen
- Schemalezen: hoofd- en stuurstroom
- Contactcoderingen en verwijzingen
- Kennen en toepassen van veel gebruikte symbolen NEN 5152 (veiligheden, relaiscontacten, motoren)
Aansluiten/ monteren/ demonteren
- Uitlezen kenplaat van een motor
- Aansluiten motor (ster of driehoek)
- Instelwaarde van de thermische beveiliging
- Herkenning toegepaste componenten in een besturingskast (o.a. installatieautomaat, diversen relais, thermische relais en motorbeveiligingsschakelaar)
- Het indelen en opbouwen van een besturingskast
- Het bedraden van motorschakelingen (motorschakeling met ventilator, de omkeerschakeling (links-rechts) en cascadeschakeling
In bedrijf stellen/ service/ onderhoud
- Met de juiste meetinstrumenten (dubbelpolige spanningstester (duspol), universeelmeter en ampèretang) meten van spanning, stroom en weerstand.
- Procedure van het testen en veilig in bedrijf stellen
- Zoeken en verhelpen enkelvoudige storing
- Meetrapport opstellen
Veiligheid
- Herkennen van de gevaren van het werken met 400 volt en welke veiligheidsmaateregelen je moet toepassen
Vereiste kennis & ervaring
Om deel te kunnen nemen aan de cursus ‘Bedraden motorschakelingen en -besturingen 1’, dien je over enige ervaring/kennis in de elektrotechniek te beschikken. Onze ‘Basiscursus Elektrotechniek’ vormt een goede basis om in te stromen in de cursus. De cursus ‘Relaisschakelingen’ is eveneens een goede basis voor instroom in de cursus ‘Bedraden motorschakelingen en -besturingen 1’.
Ieder van deze cursussen is voldoende basis om mee in te stromen:
Aandachtspunten
Om deel te kunnen nemen aan de cursus ‘Bedraden motorschakelingen en -besturingen 1’, dien je over enige ervaring/kennis in de elektrotechniek te beschikken. Onze ‘Basiscursus Elektrotechniek’ vormt een goede basis om in te stromen in de cursus. De cursus ‘Relaisschakelingen’ is eveneens een goede basis voor instroom in de cursus ‘Bedraden motorschakelingen en -besturingen 1’.
Na afloop van de vakmodule ontvang je een praktijkcertificaat van Vakwijs B.V.
Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
Startdata & locaties
Startdata | Locatie | Prijs | Beschikbaarheid |
---|---|---|---|
Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
4 Dag waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld |
nader te bepalen | € 1.360 (netto) |
Na de opleiding
De cursus ‘Bedraden motorschakelingen en -besturingen 1’ vormt een goede basis voor (vervolg)cursussen:
De cursus ‘Bedraden motorschakelingen en -besturingen 1’ vormt een goede basis voor vervolgmogelijkheden met betrekking tot industriële elektrotechniek, waaronder:
- 'Bedraden motorschakelingen en -besturingen 2'
- 'Storingen zoeken in motorschakelingen en -besturingen 1'
- 'PLC 1'
Techniek in praktijk arrow_forward_ios
Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.
Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios
Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.
Trainingscentra en practica arrow_forward_ios
Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.
Vakwijzer arrow_forward_ios
Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.
360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios
Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.