Niveaumetingen

Cursus samenvatting

In de praktijk kom je nog diverse soorten niveauzenders en sensoren tegen. Simpele lokale metingen zoals peilstok, peilglas e.d. worden, vanwege hun eenvoud, prijs en nauwkeurigheid, nog veelvuldig toegepast. In geautomatiseerde procesinstallaties vind je nog zowel de eenvoudige niveauzenders als zeer geavanceerde en soms ook ijkwaardige metingen. Wanneer jij service en onderhoud verleent aan meet- en regeltechnische installaties in de proces en de productie-industrie, dien je goed op de hoogte te zijn van werkingsprincipes, eigenschappen, toepassingen én welke instrumenten je hierbij gebruikt.

Na afloop van deze cursus heb je kennis opgedaan over niveau, niveauregelingen, het meten van niveau en hoe je de meetresultaten kunt interpreteren. Zodanig, dat je in staat bent om af te stellen, te controleren en storingen op kunt zoeken en/of oplossen. Dit alles met behulp van meet- en testapparatuur met betrekking tot niveaumetingen.

assessment Cursus how_to_reg Beginners payment € 830.00 (excl BTW)* place Schiedam, Stein event Wo 25 sep startgarantie (+59 andere data)
 • group 4-8 pers.
 • forum nl
 • schedule Studiebelasting: 16 Uren
 • date_range Lesbijeenkomsten: 2 Dagen
 • event_note Doorlooptijd: 2 Weken
 • Vragen, of advies nodig? +31(0)88 1600 580 of

  Voor wie

  Jij bent, als onderhoudsmonteur of (beginnend) technicus betrokken bij service en onderhoud aan meet- en regeltechnische installaties in de proces en de productie-industrie. Of je bent werkzaam in een andere discipline, zoals waterwerken en zuiveringen, food en farma of infastructuur. Je komt in aanraking met niveaumetingen en je wilt leren hoe je correct de meet- en regelinstrumenten voor niveaumetingen in industriële installaties afstelt, controleert, storingen kunt opsporen én oplossen.

  Cursus opzet

  Wij gaan tijdens de cursus zoveel mogelijk in op de praktijk en wisselen theorie af met praktijk. Aan de hand van zelfsturende praktijkopdrachten ga je aan de slag met verschillende meet- en regelinstrumenten in een industriële omgeving.

  Inhoud

  Het volgende leer je tijdens de cursus:

  • Je leert de keuze van de juiste niveaumeting bepalen (werkingsprincipe, opstelling e.d.) n.a.v. proces- en mediacondities
  • Je kunt hydrostatische druk van een vloeistof bij diverse vloeistof niveaumetingen berekenen
  • Je kunt het werkingsprincipe en de belangrijkste eigenschappen van niveaumetingen benoemen, beschrijven en toepassen m.b.t. hydrostatische, aansluitingen, meetleidingen e.d. van niveauzender
  • Je kunt het werkingsprincipe en de belangrijkste eigenschappen van niveaumetingen benoemen, beschrijven en toepassen m.b.t. mechanische sensoren, vlotter- en verdringersensoren en zenders, ultrasone sensor en zender, radar en radioactieve zenders
  • Je kunt het werkingsprincipe en de belangrijkste eigenschappen van niveaumetingen benoemen, beschrijven en toepassen m.b.t. vaste stoffen en loadcellen (gewicht en massa bepaling)
  • Je kunt het werkingsprincipe en de belangrijkste eigenschappen van niveaumetingen benoemen, beschrijven en toepassen m.b.t. niveauschakelaars en sensoren voor vloeistoffen en vaste stoffen (capacitieve sensoren)
  • Je weet de belangrijkste test- en meetapparatuur voor het justeren en verifiëren van niveausensoren en -zenders te benoemen, beschrijven en toe te passen
  • Je leert het aansluiten, afstellen, configureren én controleren van druk- en drukverschilzenders voor niveaumetingen op basis van hydrostatische druk (drukmeting, drukverschil meting, gebruik van seals en remote seals)
  • Je leert het aansluiten, afstellen, configureren én controleren van diverse soorten niveaumetingen en zenders op basis van; US-, radar- (vrije ruimte en geleide), capacitieve, verdringersensoren
  • Je leert het aansluiten, afstellen, configureren én controleren van diverse soorten niveauschakelaars
  • Je weet eenvoudige storingen op te sporen en op te lossen bij niveaumetingen
  • Je kunt diverse niveaumetingen in- en uit bedrijf nemen
  • Je kunt werken met meet- en testapparatuur voor het afstellen, controleren en storingen zoeken/oplossen bij niveaumetingen

  Vereiste kennis & ervaring

  Om deel te kunnen nemen aan de cursus Niveaumetingen dien je de cursus Drukverschilmetingen met goed gevolg doorlopen te hebben. Indien je op een andere manier vergelijkbare kennis hebt opgedaan (bijvoorbeeld middels een vergelijkbare cursus), kun je ook deelnemen aan de cursus Niveaumetingen.

  Ieder van deze cursussen is voldoende basis om mee in te stromen:

  Aandachtspunten

  • Om deel te kunnen nemen aan de cursus Niveaumetingen dien je de cursus Drukverschilmetingen met goed gevolg doorlopen te hebben. Indien je op een andere manier vergelijkbare kennis hebt opgedaan (bijvoorbeeld middels een vergelijkbare cursus), kun je ook deelnemen aan de cursus Niveaumetingen.

  • Na afloop van de cursus ontvang je een praktijkcertificaat van Vakwijs B.V.

  • Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
   NRTO-keurmerk.png


  photo_size_select_small
  Deze Cursus maakt onderdeel uit van:

  Startdata & locaties

  Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
  Woensdag 25 september 2024 08:30-15:30 start gegarandeerd
  Vervolgens: wo 2 okt
  2 dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld (Cursus start gegarandeerd, onafhankelijk van inschrijvingen)
  Vakwijs Trainingscentrum Stein € 830 
  Woensdag 2 oktober 2024 08:30-15:30 start gegarandeerd
  Vervolgens: wo 9 okt
  2 dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld (Cursus start gegarandeerd, onafhankelijk van inschrijvingen)
  Vakwijs Trainingscentrum Stein € 830 
  Woensdag 9 oktober 2024 08:30-15:30 start gegarandeerd
  Vervolgens: wo 16 okt
  2 dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld (Cursus start gegarandeerd, onafhankelijk van inschrijvingen)
  Vakwijs Trainingscentrum Stein € 830 
  Woensdag 9 oktober 2024 08:30-15:30 start gegarandeerd
  Vervolgens: wo 16 okt
  2 dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld (Cursus start gegarandeerd, onafhankelijk van inschrijvingen)
  Vakwijs Trainingscentrum Schiedam € 830 
  Woensdag 16 oktober 2024 08:30-15:30 start gegarandeerd
  Vervolgens: wo 30 okt
  2 dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld (Cursus start gegarandeerd, onafhankelijk van inschrijvingen)
  Vakwijs Trainingscentrum Stein € 830 
  Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
  2 Dag waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  nader te bepalen € 830 (netto)

  Na de opleiding

  De cursus ‘Niveaumetingen’ vormt een goede basis voor (vervolg)cursussen:

  De cursus Niveaumetingen vormt een uitstekende basis om de module Temperatuurmetingen te volgen.

  ;

  Techniek in praktijk arrow_forward_ios

  Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
  “Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

  Planning

  Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

  Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

  Locaties

  Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

  Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

  procestechniek-cursus

  Vakwijzer arrow_forward_ios

  Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

  360-view

  360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

  Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

  Startdata & locaties

  LOADING ...