Cursus F-gassen Categorie 2
Cursus samenvatting
Niet iedere monteur mag zomaar sleutelen aan een airco of warmtepomp volgens onze wetgeving. Hier moet je speciaal voor gecertificeerd zijn. Waarom? Het koudemiddel dat in deze installaties zit is een extreem broeikasgas. Kortom, alleen een vakman met het certificaat F-gassen Categorie 2 werkt aan deze installaties. Deze training is dus het ideale startpunt voor monteurs die nét wat extra willen.
De warmtepomp is tegenwoordig de nieuwe cv-ketel. Toch heb je een extra certificering nodig als je hiermee wilt werken. Dit geldt ook voor airco’s en koelinstallaties met een koudemiddelen inhoud tot 3 kg of 5 ton CO² equivalent. F-gassen Categorie 2 is de ideale cursus voor monteurs die naast hun huidige werkzaamheden ook met warmtepompen of airco’s willen werken.
- Inclusief examenkosten ter waarde van € 560,-
- Inclusief lesmateriaal
- Europees erkend diploma
Voor wie
De cursus f-gassen Categorie 2 is bedoeld voor monteurs die werken aan airconditioning, warmtepompen voor gebouwen, kantoren, woonhuizen, horecagelegenheden etc.
Cursus opzet
F-gassen categorie 2 bestaat uit drie onderdelen:
- Koudemiddelen handelingen volgens de juiste procedure;
- Monteren en solderen in praktijksituaties;
- Theorie over koudetechniek.
Koudemiddelen handelingen richt zich op het leeghalen, vullen en vacumeren van de installatie. De truc is om geheel emissievrij te werken, dus zonder dat er koudemiddel weglekt.
Bij monteren & solderen verbind je pijpen met een soldeerverbinding. Hierbij houd je rekening met het doorvloeien van het soldeermateriaal en voer je een drukproef uit. Lekkage.
Verder leer je op een praktijkgerichte manier de theorie die achter een koelmachine zit.
Inhoud
Dag 1
Op de eerste dag krijg je een introductie van de koudetechniek. Je komt achter een aantal natuurkundige principes die ervoor zorgen dat een koelmachine en warmtepomp werkt. Verder leer je de basiseenheden en het kringproces.
Dag 2
Ga je handelingen verrichten aan een warmtepomp en koelmachine? Dan heb je daar een hele rits aan gereedschap voor nodig. Vandaag ontdek je hoe je met dit gereedschap omgaat en hoe je een machine leeghaalt.
Dag 3
Solderen is een van de examenonderdelen. Als je een onderdeel vervangt, dan leg je een soldeerverbinding. Vandaag leer je hoe je moet solderen, welke verschillende verbindingen er zijn en vervolgens pers je het af middels een druktest.
Dag 4
Uit welke hoofd- en sub-componenten bestaat een koelmachine en warmtepomp? Vandaag leer je alle details van de machine, welke verschillende onderdelen er zijn en hoe ze werken.
Dag 5
Het koudemiddel is de energiedrager van de installatie. Vandaag bestudeer je de eisen die gelden voor koudemiddelen en de bijbehorende de wet- en regelgeving. Verder leer je het verschil tussen natuurlijke- en synthetische koudemiddelen.
Dag 6
Vanwege de energietransitie wordt het gebruik van warmtepompen steeds belangrijker. Vandaag leer je wat een warmtepomp zo energiezuinig maakt, welke verschillende soorten er zijn en hoe je hem waterzijdig inregelt.
Dag 7
De laatste dag voor het examen staat geheel in het teken van het examen. We nemen alle stof nog een keertje door en focussen ons op de punten waar je nog moeite mee hebt. Ook op praktijkgebied gaan we aan de gang met oefenexamens zodat je goed voorbereid bent op wat er straks gaat komen. Vandaag is de generale repetitie.
Het examen
Een onafhankelijke partij neemt het examen af. Bij een succesvol resultaat ontvang je het diploma ‘F-gassen categorie 2’ inclusief pasje.
Overige
Deze cursus wordt uitgevoerd in samenwerking met Studium.
De kennis uit deze cursus is goed toepasbaar in de volgende beroepsgroepen:
- Installatiemonteur (w-installaties)
- Koelmonteur
- Inbedrijfsteller (w-installaties)
- Service- en onderhoudstechnicus gebouwen
Vereiste kennis & ervaring
Ieder van deze cursussen is voldoende basis om mee in te stromen:
Aandachtspunten
Een onafhankelijke partij neemt het examen af. Bij een succesvol resultaat ontvang je het diploma ‘F-gassen categorie 2’ inclusief pasje.
Je bent op de hoogte van milieu wet- en regelgeving.
Je kan emissievrij werken bij het leeghalen, vullen en vacumeren van installaties.
Je kan pijpen verbinden door een soldeerverbinding.
Je weet hoe je drukproeven uitvoert.
Je kent de theorie achter koelinstallaties.Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
(Studium)
Studium
Technisch onderwijs op een praktische manier, met alle aandacht voor de cursist.
Startdata & locaties
Startdata | Locatie | Prijs | Beschikbaarheid |
---|---|---|---|
Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
8 Dag waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld |
nader te bepalen | € 2.810 (netto) |
Na de opleiding
Na deze cursus vindt er een examen plaats. Een onafhankelijke partij (STEK) neemt het examen af volgens de BLR 200 voor F-gassen categorie 2. Het examen bestaat uit een theorie- en praktijkexamen.
Bij een succesvolle afronding van het examen ontvang je het F-gassen categorie 2 diploma inclusief pasje.
;Techniek in praktijk arrow_forward_ios
Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.
Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios
Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.
Trainingscentra en practica arrow_forward_ios
Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.
Vakwijzer arrow_forward_ios
Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.
360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios
Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.