Nieuws

28-01-2016
Week van de procestechniek Stein in Dagblad de Limburger

DDL Werven door het levensecht te leren 28 01 2016

Goflex Young Professionals B.V., Vakwijs B.V. en Procestechniek & Maintenance Limburg in Dagblad de Limburger

Donderdag, 28 januari 2016 Werven door het levensecht te leren
WERVING Procestechniek & Maintenance laat Limburgse leerlingen ruiken aan techniek
Technische bedrijven schreeuwen om procesoperators, maintenance-technicians en laboranten. Leerlingen worden met bussen naar een levensecht proeflaboratorium gebracht in Stein. In de hoop ze definitief te vangen.

DDL Werven door het levensecht te leren 28 01 2016

Leerlingen van Stella Maris doorliepen gisteren in de proeffabriek in Stein het hele productieproces van limonadesiroop. foto Rob Oostwegel

door Jos van den Camp
Eva Luijten (14) en mede-haviste Julie Geurts (14) van het Stella Maris College in Meerssen hadden natuurlijk al in hun studieboeken gelezen en geleerd over een pyknometer. Maar ze vergeten het glazen apparaatje en de werkwijze nooit meer sinds ze gistermiddag daarmee zelf in het proeflaboratorium de soortelijke massa van siroop bepaalden. Ze deden het - laboratoriumjas aan, veiligheidsbril op - bij Goflex/Vakwijs, het leerwerkbedrijf voor vakken in de procestechniek en de maintenance, gevestigd aan de Nijverheidsweg in Stein. Aan het einde van deze week zullen in totaal 1100 leerlingen van dertig Limburgse vmbo’s en tien havo’s er (veelal voor het eerst) kennis hebben gemaakt met veelgevraagde beroepen als operator, maintenance-technician en laborant.

Het ‘levensechte leren’, zoals Michaël Elsenbach van Goflex/Vakwijs dat noemt, is volgens hem dé manier om middelbare scholieren voor deze beroepen ‘in de wondere wereld van de techniek’
te vangen. Het project heet de Week van de Procestechniek en Maintenance. Het is vijftien jaar geleden opgezet door het onderwijs en het bedrijfsleven, variërend van Cofely, Mosa, Océ, Essent tot DSM, Sabic en Attero.

Inmiddels is het fors uitgegroeid: „De 37 deelnemende bedrijven zoeken alleen al tot en met 2017 378 operators en 101 maintenance-technicians”, geeft directeur Paul Jessen van Procestechniek & Maintenance het belang aan van het onder de aandacht brengen van deze technische beroepen. „Door de economische crisis is het personeelsprobleem een tijdje gecamoufleerd geweest. Maar inmiddels wordt het weer goed duidelijk”, zegt Elsenbach. De jaarlijkse instroom van operator-leerlingen op bijvoorbeeld Arcus-Leeuwenborgh, de Gilde Opleidingen en Summa Laboratorium is de laatste vijftien jaar gegroeid van 0 naar 100 per jaar en het aantal maintenance-leerlingen ligt nu jaarlijks op dertig.

Of Eva en Julie een opleiding in deze sector kiezen, wisten ze gisteren nog niet. „In ieder geval hadden we nooit gedacht dat er zo veel aspecten vast zitten aan het werk van een operator. Dat hebben we nu zeker bijgeleerd”, zegt Eva. 

© Copyright 2016 Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad.
Het auteursrecht, ook ten aanzien van artikel 15 AW, wordt
uitdrukkelijk voorbehouden.

 

Techniek in praktijk arrow_forward_ios

Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

Planning

Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

Locaties

Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

procestechniek-cursus

Vakwijzer arrow_forward_ios

Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

360-view

360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

Startdata & locaties

LOADING ...