Vakmanschap CO

Certificering samenvatting

De nieuwe Gasketelwet verplicht dat elk bedrijf dat cv-ketels installeert of onderhoudswerkzaamheden uitvoert aan gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoeren, voor 1 januari 2023 verplicht gecertificeerd dient te zijn. Hierbij is een voorwaarde dat het vakmanschap van de monteur(s) aantoonbaar moet zijn via een persoonlijke certificering.

Deze zogenaamde CO-certificering krijg je door een online theorie-examen en een praktijkexamen succesvol af te ronden. Bij Vakwijs hebben we een programma ontwikkeld dat je goed voorbereid op beide examens, en natuurlijk kun je bij ons ook de examens volgen. Je kunt hierbij kiezen voor diverse examentrainingen; theorie, praktijk of een combinatie hiervan.

Voordat je start met de training of het examen, dien je een profiel te kiezen. Je kiest voor monteur (niv.2) of 1e monteur (niv.3/4) en voor installeren, service en onderhoud, of de combinatie hiervan. De examens zijn op deze profielen afgestemd.

Je begint met de theorietoets. Je kunt hiervoor onze training volgen, die wordt afgesloten met het online examen, of direct zelf een examen aanvragen op https://vakmanschapco.nl. Na afronding van de theorietoets krijg je direct de uitslag. Bij een positief resultaat kun je doorgaan met de praktijk

Ter voorbereiding op het praktijkexamen kun je bij Vakwijs een training van 1 dag volgen, die je uitstekend voorbereidt op het uiteindelijke examen. Maar je kunt je ook direct inschrijven voor het praktijkexamen, als je voldoende overtuigd bent van je kennis en vaardigheden. Na afronding van het praktijkexamen krijg je wederom direct de uitslag.

Na een positieve beoordeling, van zowel het theorie- als het praktijkexamens, voldoe je aan de wettelijk eisen en word je geregistreerd als erkend vakman. Ook ontvang je een digitaal bewijs van vakmanschap, en dit wordt ook geregistreerd in het Vakpaspoort. Als je de Vakpaspoort Techniek App download, kun je deze gebruiken om opdrachtgevers te laten zien dat je gecertificeerd bent.

assessment Certificering how_to_reg Gevorderden beenhere payment obv offerte* place Amsterdam forum nl
Vragen, of advies nodig? +31(0)88 1600 580 of

Voor wie

Je installeert cv-ketels of verricht onderhoudswerkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoeren of bent van plan dit in de toekomst te doen. Je wilt een goed voorbereid zijn om het praktijkexamen af te leggen.

Voordat je start met een training of examen dien je eerst het juiste profiel te kiezen, monteur of 1e monteur, installeren, service of een combinatie hiervan. Als je niet zeker weer wat je moet kiezen, gebruik dan onze profiel keuzehulp.

Voor profiel keuzehulp klik hier.

Certificering opzet

De complete cursus ‘Examentraining CO Certificering’ duurt 3 dagen en is incl. het praktijkexamen en de online theorietoets. Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen losse onderdelen te volgen. Bij het kopje “Startdata & Locaties” onderaan deze pagina kun je kiezen wat het beste past in jouw situatie.

De eerste dag van de 3-daagse training gaat over de theorie. Aan het einde van deze dag ga je het theorie-examen maken. Afhankelijk van je gekozen profiel bevat de toets 45 tot 60 vragen en dit neemt ongeveer één uur in beslag. De toets moet je in één keer afmaken en alleen bij een goed gevolg mag je aan het praktijkexamen deelnemen.

De 2e dag van de 3-daagse training is een trainingdag voor het praktijkexamen. Deze kun je eventueel achterwege laten, maar wij raden aan om deze training wel te volgen, om je kansen op succes te verhogen. De 3e dag vindt dan het praktijkexamen plaats.

Inhoud

Het volgende leer je tijdens de vakmodule (afhankelijk van je uitstroomprofiel):

 • Je leert de theorie kennis over (gas)verbrandings- en installatietechniek
 • Je leert wat koolmonoxide is, wanneer het ontstaat en wat de gevolgen zijn
 • Je kunt uitleggen hoe je te hoge CO concentratie voorkomt en kan aangeven wat je wel en niet doet bij een hoge CO meting (in RGA of ruimte)
 • Je hebt inzicht in mechanismen die een rol spelen bij CO, zowel bij het toestel als in samenhang met het gebouw (incl. ventilatie)
 • Je kunt CO-gevaarlijke situaties herkennen, signaleren, hierover adviseren én je kunt benoemen hoe CO-gevaarlijke situaties te voorkomen
 • Je hebt kennis over verschillende installaties, onderdelen en de montage
 • Je weet waar je op moet letten bij de aanleg van individuele installaties en CLV systemen in gestapelde bouw
 • Je kunt op een veilige wijze koolmonoxidemelders plaatsen en controleren
 • Je kunt rookgasafvoerleidingen veilig aanleggen, controleren en inbedrijfstellen
 • Je installeert, regelt in en onderhoudt gasverbrandingstoestellen
 • Je weet waar je op moet letten bij het onderhouden van gasverbrandingstoestellen, rookgasafvoerleidingen
 • Je verricht metingen
 • Je weet waar je op moet letten bij opstellingsruimtes voor gasverbrandingstoestellen
 • Je kunt gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoerleiding inspecteren en kunt adviseren over vervanging
 • Je hebt kennis over inspectie en onderhoudsvoorschriften van gecombineerde rookgasafvoer en luchttoevoer (CLV-systeem)

Aandachtspunten

 • Er is geen specifieke vooropleiding noodzakelijk, maar technische affiniteit is een pré. Om je voorkennis te toetsen, bestaat de mogelijkheid een zelftest te maken. Deze is via de website van www.vakmanschapCO.nl te maken en is geheel vrijblijvend en kosteloos.

 • Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
  NRTO-keurmerk.png

(Vakmanschap CO)

Vakmanschap CO

De organisatie Vakmanschap CO is in opdracht van de branche opgericht en voorziet monteurs en werkgevers in alle zaken die betrekking hebben op het behalen van Vakmanschap in het kader van de regeling als hier gepubliceerd. Het betreft hier uitsluitend het erkennen van Vakmanschap voor personen en niet voor bedrijven. Daarvoor verwijzen wij je graag door naar de website van Techniek Nederland.

(promoties op gerelateerde cursussen:)

Ben je 18 jaar of ouder? En werk je in loondienst, als flexwerker of als zelfstandige of zzp-er? Of ben je werkzoekende? Dan kun jij dankzij het stap-budget tot €1000,- per jaar terugkrijgen! * Zo lang het budget strekt.  info {{ ifCurrentPeriodUnavailable('Er is voor de huidige periode geen STAP-budget meer beschikbaar.') }} De eerstvolgende aanvraagperiode start per {{nextAvailableTrancheMonth}}.

Cursusaanbod met STAP budget →

Startdata & locaties

Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
0 Dagdelen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
nader te bepalen op aanvraag

Over Vakwijs

Techniek in praktijk arrow_forward_ios

Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

Planning

Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

Locaties

Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

Vakwijs heeft 7 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam en Den Bosch aangeboden.

Inclusief lesmateriaal

Het lesmateriaal is standaard inbegrepen in onze vakmodules. Zowel digitaal via ons leerplatform, als fysiek in de vorm van lesmappen.

360-view

360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

Startdata & locaties

LOADING ...