TIG lascursus niveau 2 RVS pijp + Hygiënisch lasser

Certificering samenvatting

Het Nederlandse “Platform HDN” (Hygienic Design Network), vallend onder de Metaalunie, verschaft duidelijkheid in het labyrint van Europese normen en richtlijnen met betrekking tot ontwerp en bouw van machines en procesinstallaties in de voedingsmiddelenindustrie. Hiermee wordt de voedselveiligheid in onze samenleving nu en in de toekomst gewaarborgd.

Binnen de voedingsmiddelenindustrie worden zeer hoge eisen gesteld aan voedselveiligheid en hygiëne. Bij veel machines of installaties wordt gelast. Een goede las heeft veel invloed op de hygiëne en voedselveiligheid. Een verkeerde las kan een besmettingsbron zijn voor het te produceren voedingsmiddel.

De HDN methodiek voorziet daarom in een procedure en werkwijze waarbij een hygiënische las is gedefinieerd en toetsbaar wordt gemaakt.

Inclusief examen kosten Inclusief lesmateriaal

assessment Certificering how_to_reg Gevorderden payment € 3225.00* place Den Bosch, Schiedam forum nl
 • date_range Lesbijeenkomsten: 9 Dagdelen
 • event_note Doorlooptijd: 9 Uren
 • Advies over lasopleidingen nodig? Neem contact op met onze adviseur lasopleidingen: Gijs Zwaan 06 1509 20 12 of

  Voor wie

  Deze cursus is bestemd voor lassers die zich verder willen bekwamen in de diverse lasposities in roestvrijstaal volgens de Hygiënisch regelgeving, en daarvoor ook het bijbehorende certificaat willen verkrijgen.

  Certificering opzet

  De HDN/NIL lascertificering bestaat uit een introductie op het gebied van de HDN-systematiek en hygiënisch lassen gevolgd door een theorie- en praktijktoets.

  Wanneer de cursist een gedegen ervaring heeft in het TIG lassen, opgedaan in de werkpraktijk of door het volgen van een specifieke praktijkopleiding bij een van de HDN aangesloten las-praktijkopleiders, kan worden volstaan met de opleiding Hygienisch Lasser. Wanneer deze ontbreekt, past deze cursus waarschijnlijk beter: Een combinatie van TIG 2 RVS en Hygienisch Lasser.

  De opleiding is geen verplicht onderdeel van de NIL lascertificering.

  Inhoud

  De onderwerpen die besproken worden zijn: • HDN Methodiek • Materiaalkennis RVS • Aspecten hygiënisch ontwerp • Hygiënische processen • P&ID, ISO-metrie • TIG lassen • Orbitaal lassen • Lasmethode (WPS) • Laskwaliteit / Lascriteria

  Daarnaast ga je natuurlijk flink in de praktijk aan de slag met het TIG lassen.

  Overige

  Het HDN lascertificaat is 3 jaar geldig, mits ieder half jaar het vakmanschap wordt bevestigd. Dit kan tijdens het werk geschieden door een door HDN aangewezen las-coördinator en valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Na 3 jaar wordt op basis van de halfjaarlijkse bevestigingen en een theorietoets het certificaat door het NIL verlengd met een vernieuwde periode van 3 jaar.

  Aandachtspunten

  • Om deel te kunnen nemen aan de lascursus TIG niveau 2 RVS + Hygiënisch lassen dien je de lascursus TIG niveau 1 RVS met goed gevolg doorlopen te hebben. Indien je op een andere manier vergelijkbare kennis hebt opgedaan (bv middels een vergelijkbare cursus of via praktijkervaring), kun je ook deelnemen aan de lascursus TIG niveau 2 RVS + Hygiënisch lassen.
  • Het separate examen TIG niveau 2 RVS wordt apart en vooraf geexamineerd.

   Het examen Hygienisch Lasser bestaat uit een theoriedeel en praktijkdeel.

   Tijdens het praktijkexamen HDN wordt de deelnemer getoetst op vaardigheid. Een NIL lasexaminator neemt het praktijkexamen af, dat bestaat uit het handmatig TIG- lassen van roestvaststalen buisverbindingen in de lasposities PA, PC of PH. De lascertificering vindt plaats conform specifieke acceptatiecriteria binnen de food/feed/pharma industrie. Het toepassen van de HDN lasregistratie is hierbij een verplicht examen onderdeel. De praktijktoets kan in principe met eigen lasapparatuur, backinggas, pijpstoppers uitgevoerd worden. In overleg vooraf is het eventueel ook mogelijk om apparatuur die beschikbaar is op de examenlocatie te gebruiken.

   Het theorie-examen bestaat uit twee modules, Hygiënische- en lastechnische aspecten.

   Beide examenonderdelen dienen met een voldoende te worden afgesloten.
  • De examen kandidaten ontvangen wanneer zij geslaagd zijn het NIL lascertificaat TIG niveau 2 RVS en het NIL certificaat “Hygienic Welder”. Het NIL certificaat voorziet in de gangbare maatvoeringen van hygiënische leidingen. Het lascertificaat en bijbehorende HDN procedures borgen het bewezen vakmanschap.
  • Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
   NRTO-keurmerk.png

  Startdata & locaties

  Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
  Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
  9 Dagdelen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  nader te bepalen € 3.225 (netto)

  Over Vakwijs

  Techniek is overal, in de industrie maar ook in het dagelijks leven. Als het goed werkt, merk je er niets van. Hierop worden cursisten bij Vakwijs getraind in eigen trainingscentra.

  Vakwijs biedt technische opleidingen vanuit zeven eigen trainingscentra door heel Nederland en beantwoordt de vraag naar gedegen opgeleid technisch personeel. De opleidingen met directe koppeling aan de praktijk worden aangeboden op het gebied van elektrotechniek, installatietechniek, meet- en regeltechniek, procestechniek en metaal/werktuigbouw.

  Voeg uw resultaat toe op Linkedin!

  Heeft u een cursus met succes afgerond? Voeg het toe aan uw Linkedin profiel via onderstaande knop!

  LinkedIn Add to Profile button
  ;
  360-view

  360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

  Onze trainingscentra zijn alvast van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

  Planning

  Planning

  Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

  Locaties

  In de buurt arrow_forward_ios

  Vakwijs heeft 7 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam en Den Bosch aangeboden.

  Startdata & locaties

  LOADING ...