NIEUWE WEBSITE

contact button

kaderopleiding lassen sMLT Schakelcursus Middelbare Lastechniek

Toepassing

De schakelcursus geeft u kennis op MBO-4 niveau op de hoofdonderwerpen van de IWT-opleiding.

Start op 17 september 2019, elke dinsdagavond 17:30 - 21:00 uur in Schiedam.

Bestemd voor

De schakelcursus is bedoeld voor het lastechnisch middenkader dat de opleiding International Welding Technologist (IWT) willen volgen, maar nog niet voldoet aan de toelatingseisen voor de IWT-opleiding.

Cursusomschrijving

  • Deskundige instructeurs met ervaring in de lastechniek
  • De opleiding is van het Nederlands instituut voor Lastechniek NIL
  • Thuisstudie begeleiding via e-mail

De theorie van de schakelcursus bestaat uit onderstaande hoofdonderwerpen die op MBO-4 niveau worden geëxamineerd.

  • Elektrotechniek

Elektrische spanning, stroom en weerstand, de wet van Ohm, meten van stroom en spanning, energie, elektrolyse, magnetisme, elektromagnetisme, wisselspanning/stroom, generatoren en elektromotoren, condensator, spoel en transformator, gelijkspannings-bronnen, gelijkrichters, veiligheidsvoorschriften, fabrieksinstallatie.

  • Sterkteleer

Belasting en spanning, toelaatbare spanning, elasticiteit, belasting op stuik en vlaktedruk, berekening op buiging, lineaire traagheidsmomenten, belasting op buiging, eenvoudige lasberekeningen.

  • Rapportage

Het schrijven van een korte zakelijke brief, het opstellen van een rapport, naar aanleiding van een onderzoek.

  • Materialenkennis

Technische materialen, staalbereiding, toestandsdiagrammen, ongelegeerd staal, legeren van staal, gelegeerde staalsoorten, corrosie, non-ferro metalen, gietijzer, gietmethoden, kneedprocessen, materiaalonderzoek, kunststoffen en rubbers, verwerken en bewerken van kunststoffen en rubbers, het lassen en lijmen van kunststoffen.

  • Organisatie

Soorten en doelstellingen van bedrijf, structuren, structurering van een organisatie, besturen van een organisatie, de technische functie, de administratieve functie, de financiële functie.

  • Lezen van constructietekeningen

Tekeningen lezen en interpreteren uit de apparatenbouw en staalconstructies.

  • Wiskunde

Eerste en tweedegraadsvergelijkingen oplossen, grafieken, lineaire en kwadratische functies tekenen en aflezen, aflezen van logaritmische diagrammen, (tri)-goniometrie, zwaartepuntbepaling, oppervlakte en inhoud van wiskundige figuren, herleiden van formules.

Vooropleiding

Diploma van de voortgezette opleiding in het kader van het leerlingwezen of een vergelijkbare vooropleiding met voldoende theoretische kennis nodig, aangevuld met lashandvaardigheids-diploma’s (NIL).
Mocht u hier niet aan voldoen dan is deelname aan de opleiding alleen mogelijk in overleg.

Locatie

Schiedam

Duur en groepsgrootte

De opleiding duurt 1 schooljaar (123 lesuren) Theorie als avondopleiding en een gedeelte praktijk overdag.

Cursuskosten

€ 2.900,- excl. btw incl. examen

Afsluiting

De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen in de hoofdonderwerpen Elektrotechniek, Materialenkennis, Sterkteleer, Tekening lezen, Wiskunde en Organisatie. Het hoofdonderwerp ‘Rapportage’ wordt afgesloten met een schriftelijke, individuele opdracht. Na het positief afsluiten van de onderwerpen inclusief de beoordeling van de individuele opdracht, ontvangt u het NIL-diploma ‘Schakelcursus Middelbare Lastechniek’.

Check de opleidingsdata sMLT en schrijf u direct in.

 

Meer informatie?

Contact

 

Open inschrijving

Opleidingsdata

 

 

Go to top