F-gassen Categorie 2

Cursus samenvatting

Niet iedere monteur mag zomaar sleutelen aan een airco of warmtepomp volgens onze wetgeving. Hier moet je speciaal voor gecertificeerd zijn. Waarom? Het koudemiddel dat in deze installaties zit is een extreem broeikasgas. Kortom, alleen een vakman met het certificaat F-gassen Categorie 2 werkt aan deze installaties. Deze training is dus het ideale startpunt voor monteurs die nét wat extra willen.

De warmtepomp is tegenwoordig de nieuwe cv-ketel. Toch heb je een extra certificering nodig als je hiermee wilt werken. Dit geldt ook voor airco’s en koelinstallaties met een koudemiddelen inhoud tot 3 kg of 5 ton CO² equivalent. F-gassen Categorie 2 is de ideale cursus voor monteurs die naast hun huidige werkzaamheden ook met warmtepompen of airco’s willen werken.

assessment Cursus how_to_reg Gevorderden beenhere payment € 2150.00 (excl BTW)* place Schiedam
 • group 4-10 pers.
 • schedule Studiebelasting: 7 Dagen
 • date_range Lesbijeenkomsten: 7 Dagen/meerdere avonden
 • event_note Doorlooptijd: 7 Weken
 • Vragen, of advies nodig? +31(0)88 1600 580 of

  Voor wie

  De training is bedoeld voor medewerkers van bedrijven die werken aan airconditioning, warmtepompen voor gebouwen, kantoren, woonhuizen, horecagelegenheden etc.

  Cursus opzet

  F-gassen categorie 2 bestaat uit drie onderdelen:

  1. Koudemiddelen handelingen volgens de juiste procedure;
  2. Monteren en solderen in praktijksituaties;
  3. Theorie over koudetechniek.

  Koudemiddelen handelingen richt zich op het leeghalen, vullen en vacumeren van de installatie. De truc is om geheel emissievrij te werken, dus zonder dat er koudemiddel weglekt.

  Bij monteren & solderen verbind je pijpen met een soldeerverbinding. Hierbij houd je rekening met het doorvloeien van het soldeermateriaal en voer je een drukproef uit. Lekkage.

  Verder leer je op een praktijkgerichte manier de theorie die achter een koelmachine zit.

  Inhoud

  Dag 1
  Op de eerste dag krijg je een introductie van de koudetechniek. Je komt achter een aantal natuurkundige principes die ervoor zorgen dat een koelmachine en warmtepomp werkt. Verder leer je de basiseenheden en het kringproces.

  Dag 2
  Ga je handelingen verrichten aan een warmtepomp en koelmachine? Dan heb je daar een hele rits aan gereedschap voor nodig. Vandaag ontdek je hoe je met dit gereedschap omgaat en hoe je een machine leeghaalt.

  Dag 3
  Solderen is een van de examenonderdelen. Als je een onderdeel vervangt, dan leg je een soldeerverbinding. Vandaag leer je hoe je moet solderen, welke verschillende verbindingen er zijn en vervolgens pers je het af middels een druktest.

  Dag 4
  Uit welke hoofd- en sub-componenten bestaat een koelmachine en warmtepomp? Vandaag leer je alle details van de machine, welke verschillende onderdelen er zijn en hoe ze werken.

  Dag 5
  Het koudemiddel is de energiedrager van de installatie. Vandaag bestudeer je de eisen die gelden voor koudemiddelen en de bijbehorende de wet- en regelgeving. Verder leer je het verschil tussen natuurlijke- en synthetische koudemiddelen.

  Dag 6
  Vanwege de energietransitie wordt het gebruik van warmtepompen steeds belangrijker. Vandaag leer je wat een warmtepomp zo energiezuinig maakt, welke verschillende soorten er zijn en hoe je hem waterzijdig inregelt.

  Dag 7
  De laatste dag voor het examen staat geheel in het teken van het examen. We nemen alle stof nog een keertje door en focussen ons op de punten waar je nog moeite mee hebt. Ook op praktijkgebied gaan we aan de gang met oefenexamens zodat je goed voorbereid bent op wat er straks gaat komen. Vandaag is de generale repetitie.

  Het examen
  Een onafhankelijke partij neemt het examen af. Bij een succesvol resultaat ontvang je het diploma ‘F-gassen categorie 2’ inclusief pasje.

  Overige

  Deze cursus wordt uitgevoerd in samenwerking met Studium.

  De kennis uit deze cursus is goed toepasbaar in de volgende beroepsgroepen:

  • Installatiemonteur (w-installaties)
  • Koelmonteur
  • Inbedrijfsteller (w-installaties)
  • Service- en onderhoudstechnicus gebouwen

  Maatwerk mogelijkheden

  Let op: de kosten voor het examen F-Gassen categorie 2 à €525,- excl. btw zijn niet inbegrepen bij deze opleiding.

  Vereiste kennis & ervaring

  Deze cursus is voldoende basis om mee in te stromen:

  Aandachtspunten

  • Een onafhankelijke partij neemt het examen af. Bij een succesvol resultaat ontvang je het diploma ‘F-gassen categorie 2’ inclusief pasje.

  • Je bent op de hoogte van milieu wet- en regelgeving.
   Je kan emissievrij werken bij het leeghalen, vullen en vacumeren van installaties.
   Je kan pijpen verbinden door een soldeerverbinding.
   Je weet hoe je drukproeven uitvoert.
   Je kent de theorie achter koelinstallaties.

  • Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
   NRTO-keurmerk.png

  (Studium)

  Studium

  Technisch onderwijs op een praktische manier, met alle aandacht voor de cursist.

  (promoties op gerelateerde cursussen:)

  Ben je 18 jaar of ouder? En werk je in loondienst, als flexwerker of als zelfstandige of zzp-er? Of ben je werkzoekende? Dan kun jij dankzij het stap-budget tot €1000,- per jaar terugkrijgen! * Zo lang het budget strekt.  info {{ ifCurrentPeriodUnavailable('Er is voor de huidige periode geen STAP-budget meer beschikbaar.') }} De eerstvolgende aanvraagperiode start per {{nextAvailableTrancheMonth}}.

  Cursusaanbod met STAP budget →

  Startdata & locaties

  Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
  Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
  7 Dagen waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
  nader te bepalen € 2.150 (netto)

  Na de opleiding

  Na deze cursus vindt er een examen plaats. Een onafhankelijke partij (STEK) neemt het examen af volgens de BLR 200 voor F-gassen categorie 2. Het examen bestaat uit een theorie- en praktijkexamen.

  Bij een succesvolle afronding van het examen ontvang je het F-gassen categorie 2 diploma inclusief pasje.

  Let op: de kosten voor het examen F-Gassen categorie 2 à €525,- excl. btw zijn niet inbegrepen bij deze opleiding.

  ;

  Techniek in praktijk arrow_forward_ios

  Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
  “Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

  Planning

  Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

  Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

  Locaties

  Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

  Vakwijs heeft 8 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam en Den Bosch aangeboden.

  Inclusief lesmateriaal

  Het lesmateriaal is standaard inbegrepen in onze vakmodules. Zowel digitaal via ons leerplatform, als fysiek in de vorm van lesmappen.

  360-view

  360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

  Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

  Startdata & locaties

  LOADING ...