Nieuws

25-06-2019
Toch een MBO diploma dankzij BBL-traject op maat

LASOPLEIDING

uit Lastechniek juni 2019 https://www.vakbladlastechniek.nl/
door Margriet Wennekes, fotografie Oscar van der Wijk

Lassers met een baan, maar zonder voltooide mbo-opleiding, komen vaak niet verder in hun carrière. Ze missen de theoretische achtergrond die bij een middelbare beroepsoplei­ding hoort en daarmee verkleinen ze de kans om zich verder te ontwikkelen. Dat is niet al­leen voor henzelf een nadeel, maar ook voor hun werkgever. Vanaf november kunnen deze lassers instromen in een opleidingstraject waarbij ze - in combinatie met hun baan -worden opgeleid tot Basislasser of Allroundlasser.

 

Twee particuliere opleidingsinstellingen


hebben de krachten gebundeld om de mbo-opleidingen Basislasser en Allroundlasser voor werknemers aan te bie­den, namelijk Vakwijs Opleidingen en TSH Vakopleidin­gen. Om dit mogelijk te maken, werken de twee opleiders samen met Technicom, een mbo-opleider met een crebo­accreditatie. Technicom faciliteert een deel van de oplei­ding en verzorgt de examens. De inhoudelijke lessen worden echter volledig verzorgd door de twee genoemde opleidingsinstellingen. Het gaat om een BBL-traject (be­roepsbegeleidende leerweg), een leerwerktraject dat op­leidt tot een mbo-diploma. LASTECHNIEK ging hierover in gesprek met Harold Scholing, directeur van TSH Vakopleidingen, en Peter van Winssen, directeur van Vakwijs Opleidingen.
Beide directeuren kenden elkaar al vanuit de markt voor technische opleiders. "In 2018, toen we het aanbod van Vakwijs hebben uitgebreid met een aantal kaderopleidin­gen, hebben we meer de samenwerking gezocht met el­kaar, waarbij Vakwijs voornamelijk actief blijft in de zuidelijke helft van Nederland en TSH in het noordelijke deel", vertelt Van Winssen. "Onze samenwerking houdt in dat we de krachten bundelen als het gaat om lesplan­ontwikkeling en marketing, maar ook het onderling uit­wisselen van docenten."

 

Breder inzetbaar


Reguliere mbo-scholen (ROC's) verzorgen ook BBL-op­leidingen in lastechnische richting. Wat is de reden om dit traject als particuliere opleiders aan te willen bieden? Ha­rold Scholing: "Op het ROC zijn het vooral jongeren van 15, 16 jaar die net van het vmbo komen en die nog leer­plichtig zijn. Zij hebben een bredere basisopleiding nodig, waarvan het lassen slechts een onderdeel is. De voor­naamste doelgroep voor ons particuliere BBL-traject is de volwassene die nooit een mbo-opleiding heeft afgerond, maar die al een tijdje op de arbeidsmarkt heeft rondgezworven. Het is bijvoorbeeld een dertiger die misschien ooit als banketbakker is begonnen, later een lascertificaat heeft gehaald en nu als lasser werkt. Door het ontbreken van een middelbaar diploma komen deze lassers niet ver­der. Daar willen we met deze opleidingsmogelijkheid ver­andering in brengen."
Van Winssen: "Het mes snijdt aan twee kanten. De cur­sisten zelf krijgen een bredere technische opleiding met een sterker theoretisch kader. Ze krijgen daardoor meer ontwikkelingsmogelijkheden en worden interessanter.

 

Samenwerking


Peter van Winssen
is directeur en oprichter van Vakwijs Opleidingen B.V., onderdeel van Goflex Group. Vakwijs heeft zeven ves­tigingen die allemaal gericht zijn op praktijkgerichte trainingen in de techniek, waaronder pijpfitten en las­sen. Naast de NIL Handvaardigheidsopleidingen en certificeringen biedt Vakwijs sinds 2018 de lasoplei­dingen IWP, IWS, IWT, VT-w2 en de BBL-opleidingen Basislasser en Allroundlasser.

Harold Scholing
is directeur en mede-eigenaar van TSH Vakopleidin­gen in Emmen. Dit is een opleidingsinstituut in de las­techniek, installatietechniek en elektrotechniek. Het lastechnische aanbod bestaat uit de NIL Handvaar­digheidsopleidingen niveau 1 tot en met 4, IWP. IWS, IWT, lascoördinatie en VT-w2. Vanaf november 2019 komen daar de BBL-opleidingen Basislasser en All­roundlasser bij.

Techniek in praktijk arrow_forward_ios

Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

Planning

Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

Locaties

Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

procestechniek-cursus

Vakwijzer arrow_forward_ios

Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

360-view

360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

Startdata & locaties

LOADING ...