Nieuws

30-03-2021
Nieuw Mbo-certificaat: keuzedeel Basis Meet- en Regeltechniek

M R 1

Opleidingsbedrijven Goflex Young Professionals en Vakwijs en ROC Koning Willem 1 College (KW1C) hebben gezamenlijk diverse technische mbo keuzedelen ontwikkeld met een krachtige praktijktrainingscomponent.

Dit heeft geleid tot een eerste officiële erkenning. Het mbo-keuzedeel ‘Basis Meet- en Regeltechniek’ levert vanaf het voorjaar 2021 een mbo-certificaat op. Het keuzedeel is toegespitst op de meet- en regeltechniek in de utiliteit. Gebouwen worden steeds ‘slimmer’, waarbij installaties aan elkaar gekoppeld worden en door een computersysteem (gebouwbeheer systeem) worden aangestuurd. Kennis van meet- en regelsystemen komt hier bij uitstek goed van pas.

Binnen het mbo komen steeds meer keuzedelen beschikbaar. Al dan niet samengesteld in samenwerking met het bedrijfsleven, maken keuzedelen het mogelijk voor mbo-studenten om hun eigen kleur aan de opleiding te geven. Goflex, Vakwijs en KW1C hebben gezamenlijk een aantal keuzedelen ontwikkeld, die praktisch uitgevoerd en geëxamineerd kunnen worden in het technisch trainingscentrum bij Vakwijs. Deze ‘hands on’ vorm van het aanbieden van keuzedelen sluit naadloos aan op de dagelijkse werkzaamheden op de leerwerkplek van mbo-leerlingen.

Met deze certificering van keuzedelen worden er ook nieuwe leerroutes ontsloten voor meer ervaren monteurs die zich willen verbreden of verdiepen. Het volgen van een keuzedeel leidt tot deze verdieping en tot het behalen van een landelijk erkend mbo-certificaat, een nieuw en krachtig instrument in de ontwikkeling van een leven lang leren.

Basis meet en regeltechniek

Klimaatbeheersing, energiebesparing en bewaking van de installatie zijn uitgangspunten van de meet- en regeltechniek . Alleen een goed uitgevoerde en ingeregelde klimaatinstallatie garandeert, zonder onnodig energieverbruik, de klimaatbeheersing die gewenst is.

In dit keuzedeel leren de mbo’ers zelfstandig planmatig onderhoud te verrichten, een storing aan te nemen en op te sporen, een storingsanalyse te doen en een onderbouwde conclusie te trekken. Door deze kennis en vaardigheden wordt het kennisniveau van service monteurs, installatie-, onderhouds- en storingsmonteurs en medewerkers van technische diensten verbreed en verdiept waardoor installaties beter ingeregeld worden en er minder storingen ontstaan.

Alleen al binnen Goflex Young Professionals zijn er landelijk 200 medewerkers in opleiding die dit keuzedeel kunnen kiezen als onderdeel van hun mbo leerwerktraject. Maar ook binnen andere organisaties speelt deze ontwikkeling. Technisch dienstverlener ENGIE Services onderschrijft dit initiatief eveneens en heeft meegetekend in de certificeringsaanvraag.

Bekijk de Vakmodule pagina >

Techniek in praktijk arrow_forward_ios

Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

Planning

Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

Locaties

Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

procestechniek-cursus

Vakwijzer arrow_forward_ios

Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

360-view

360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

Startdata & locaties

LOADING ...