Nieuws

07-03-2024
Motivatie is het enige dat je nodig hebt om te starten in de techniek

Vakwijs samenwerking Technicum

In de wereld van techniek is motivatie van onschatbare waarde, zeggen Henri Hiemstra van Vakwijs en Jeffrey van der Gracht, talentmanager bij Technicum. Ze praten over hoe de perceptie van technische banen verandert en waarom het zo belangrijk is voor jongeren.

Passie geeft kracht
Maar wat als er niet genoeg mensen kiezen voor technisch werk? Jeffrey en Henri geloven dat we niet alleen moeten kijken naar traditionele onderwijsroutes. Zij-instromers, mensen die van baan willen veranderen, zijn ook belangrijk. ‘Wees niet bang om mensen zonder kennis aan te nemen. Je kunt ze alles leren!’, geeft Henri terecht aan.

Uiteindelijk is het de passie die mensen in de techniek elke dag motiveert. Passie zorgt ervoor dat ze doorgaan, blijven leren en het beste nastreven. Technische vaardigheden kun je leren, maar passie en motivatie komen van binnenuit en zijn onvervangbaar.

‘Vakwijs is een goede partner. Ze hebben landelijke dekking, een no-nonsense cultuur en bieden praktijkgericht, modulair en individueel onderwijs.’ - Jeffrey van der Gracht

Een wereld van verandering
Techniek verandert voortdurend door nieuwe technologieën. We hebben enorme vooruitgang gezien, wat leidt tot een snelle evolutie binnen de sector. Deze veranderingen hebben ook gevolgen voor de banen in de techniek. Sommige verdwijnen door automatisering, maar er is ook vraag naar nieuwe vaardigheden en kennis. Daarom moeten we ons onderwijs aanpassen, zodat mensen de juiste vaardigheden hebben voor modern technisch werk.

Vakwijs praat met bedrijven om te begrijpen wat de markt nodig heeft. Ze gaan zelfs nog een stap verder door individuele trainingen aan te bieden. Henri zegt: ‘Als je vandaag wil leren hoe je elektrisch moet schakelen, kun je morgen beginnen.’

Het is soms lastig voor opleiders om hun lesprogramma's up-to-date te houden, maar volgens Henri verandert de kern van techniek niet. ‘De basis blijft hetzelfde, maar techniek wordt slimmer, duurzamer en veiliger.’

Technische mogelijkheden bij Technicum en Vakwijs
Het gesprek met Vakwijs en Technicum benadrukt niet alleen de rol van motivatie, maar ook de overvloed aan mogelijkheden binnen de technische sector. Terwijl de perceptie van technische banen verandert en inspanningen worden geleverd om jongeren te informeren, ontvouwen zich talloze kansen bij Technicum en Vakwijs.

Of het nu gaat om het verkennen van nieuwe carrièrepaden, het omarmen van innovatieve technologieën, of het ontwikkelen van gespecialiseerde vaardigheden, bij Technicum en Vakwijs liggen er mogelijkheden voor iedereen die geïnteresseerd is in de dynamische wereld van techniek. Deze instellingen bieden een platform voor groei, ontwikkeling en het realiseren van je technische ambities, en ze verwelkomen iedereen die bereid is om de uitdaging aan te gaan.

Techniek in praktijk arrow_forward_ios

Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

Planning

Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

Locaties

Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

procestechniek-cursus

Vakwijzer arrow_forward_ios

Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

360-view

360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

Startdata & locaties

LOADING ...