Nieuws

15-03-2016
‘Leren lassen betekent veel ervaring opdoen’

Artikel Vakwijs Aart web

Aart van Hemert, lasdocent bij Vakwijs Opleidingen 

Aart van Hemert (55) werkt al ruim 25 jaar als lasdocent. Daarvoor werkte hij als lasser. “Ik volgde een cursus bij Centrum Vakopleiding voor Volwassenen, toen de manager daar mij als assistent-lasdocent vroeg. En dat leek mij wel wat!” Vervolgens gaf hij jarenlang lascursussen bij Vakopleiding Techniek Cuijk. Sinds 7,5 jaar werkt Aart bij Vakwijs, waar hij via een open sollicitatie terecht is gekomen. “Vakwijs was nog maar net in de lucht, maar het concept sprak mij direct aan; ik zag het als een uitdaging om bij een startend bedrijf te gaan werken.”

Artikel Vakwijs Aart web

Aart is lasdocent bij Vakwijs. Hij werkt landelijk op diverse vestigingen van Vakwijs maar ook bij bedrijven zelf, waar hij de zogenaamde incompany- cursussen verzorgt. “Het is heel leuk om op verschillende locaties te werken met een diversiteit aan cursisten.” Die cursisten zijn bijvoorbeeld medewerkers van technische bedrijven die bijgeschoold worden of hun niveau willen verhogen om zo beter of breder inzetbaar te zijn. Maar ook particulieren: van starters en hobbyisten tot ervaren lassers. “Ik heb introductiecursussen gegeven aan een trauma-arts, een kaakchirurg en aan kunstenaars. Op hoger niveau kom ik specialisten tegen waar ik zelf weer veel van kan leren.”

Van beginners tot gevorderden
Vakwijs heeft een breed aanbod aan lasopleidingen. Aart geeft cursussen in alle lastechnieken: TIG, MIG/MAG, BMBE en Autogeen. Van introductiecursussen voor beginners tot handvaardigheidopleidingen op niveau 4. Lascursussen zijn hoofdzakelijk praktische lessen gecombineerd met de nodige theorie maar altijd met de focus op handvaardigheid. “Een cursus gaat altijd door. Soms geef ik les aan een hele groep op verschillende niveaus en met verschillende lastechnieken. Maar het komt ook voor dat ik individueel les geef.”

De docent Aart
Cursisten kunnen van Aart verwachten dat er een enthousiaste, gedreven docent staat met vakkennis en de nodige humor. Verder zorgt hij er altijd voor dat er gewerkt kan worden in een goede leeromgeving die netjes, schoon en veilig is en waar gebruik wordt gemaakt van goede apparatuur. “Leren lassen betekent veel ervaring opdoen. Het vraagt discipline van de cursist om tien keer eenzelfde las goed te doen. Kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel. Ik probeer elke cursist op de juiste manier te stimuleren.” Maar Aart is ook duidelijk in zijn verwachtingen van de cursisten. “Van hen verwacht
ik de juiste motivatie en inzet. Ik wil het onderste uit de kan halen maar ben ook eerlijk. Gaat het niet, dan vertel ik het ook.” Al met al krijgt Aart veel energie van het vak. “Als je mij hoort zingen, ben ik in mijn nopjes.”

Voldoening
Bij elk examen van een cursist doet Aart ook een beetje examen. “Ik ben altijd gespannen”, vertelt hij. “Natuurlijk wil ik een intensieve cursus goed afsluiten. Het is ook voor mij weer een test.” Als een cursist niet slaagt dan is dat uiteraard jammer, maar dan evalueert Aart samen met de cursist en de examinator het examenstuk en bekijken ze wat er beter kan, om zo het herexamen wel te halen. “Uiteindelijk gaat het om het resultaat, het behalen van een lasdiploma. Dat, en de enthousiaste reacties van de cursisten, zorgen ervoor dat ik er plezier in heb en houd.”

 

Uit artikel vakbladlastechniek.nl maart 2016

door Jolanda de Greef,
foto: Fotostudio Barendrecht

 

Techniek in praktijk arrow_forward_ios

Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

Planning

Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

Locaties

Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

procestechniek-cursus

Vakwijzer arrow_forward_ios

Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

360-view

360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

Startdata & locaties

LOADING ...