BEL ME TERUG

contact button

Meer dan 800 Limburgse vmbo en havo leerlingen van 31 scholen beleven van 14 t/m 18 en 21 t/m 25 januari a.s. tijdens de 20 ste editie van de Week van de Procestechniek en Maintenance de beroepen operator, technician en laborant. 

49947787 2134232166640096 3939834441911762944 o

Vakmensen uit de bedrijven, maar ook studenten begeleiden de technici in spé bij hun werkzaamheden in een realistische bedrijfsomgeving. De jongeren ervaren dat iets maken of doen in een teamverband met de nodige zelfstandigheid en eigen inbreng leuk kan zijn.  Via de Week van de Procestechniek en Maintenance en het complementaire Loopbaan-Oriëntatie-Programma van doe-dagen bij bedrijven en mbo-scholen kiest éénderde van de geïnteresseerde leerlingen voor een mbo-studie in deze richting. 

Een mooi resultaat van de samenwerking mbo Techniekcollege Zuid-Limburg, Gilde Opleidingen, Summa Laboratoriumtechniek en de meer dan 50 Procestechniek & Maintenance bedrijven (PML), waaronder Goflex Young Professionals en Vakwijs.  Door dit initiatief kan in Limburg de helft van de vraag van bedrijven naar operators, technicians en laboranten ingevuld worden door mbo-afgestudeerden, die veelal in deze regio blijven wonen en werken.  Procestechniek & Maintenance Limburg (PML) PML is een platform van rond de 50 toonaangevende technische bedrijven in de chemie, food, kunststof en maakindustrie. Ze werken samen met alle Limburgse vmbo, havo-scholen en mbo Techniekcollege Zuid-Limburg, Gilde Opleidingen en Summa Laboratoriumtechniek. 

De focus is resultaatgericht. In de 20 jaar dat PML bestaat groeide de jaarlijkse instroom van 20 naar 200 operator studenten en van 0 naar rond de 100 maintenance studenten. Ruim voordat deze jongeren de school verlaten, komen ze via stages en speeddates in contact met de lidbedrijven. Velen vonden daar een baan en hebben een succesvol bestaan opgebouwd in de regio.

Onder het huisnummer 18c op de Nijverheidsweg in Stein geven Eqin en Vakwijs al enkele jaren hun technische trainingen. Beide bedrijven hebben een eigen trainingshal, vanuit de hoofdingang is het linksaf naar Eqin voor de metaalopleidingen en rechtsaf naar het trainingscentrum van Vakwijs.

EQIN Opleidingen en Vakwijs Opleidingen zijn specialisten op het gebied van levensechte technische praktijktrainingen in Zuid-Limburg. Vanuit ons gezamenlijke trainingscentrum in Stein, met elk een eigen trainingshal biedt EQIN lasopleidingen (NIL), certificeringen kaderopleidingen, piping en testing zoals flensmonteur WFPR, druktesttrainingen, pijpfitter industriële montage & maatwerk. Bij Vakwijs kunt u terecht voor VCA, NEN 3140, elektrotechniek (industrie en utiliteit), W voor E, rotating equipment, meet & regeltechniek, instrumentatie, PLC, robotica, storing zoeken in industriële productielijnen, LoToTo, mechatronica en nog veel meer.

Op dinsdag 29 mei 2018 organiseren EQIN en Vakwijs samen een open dag op onze locatie in Stein. U bent van harte uitgenodigd om langs te komen bij ons in het trainingscentrum.

Open dag dinsdag 29 mei
13:00 - 19:00 uur


Van 13:00 tot 19:00 uur op de Nijverheidsweg 18C. We geven lasdemonstraties op de nieuwste Fronius lasmachines en adviseren graag over de mogelijkheden bij EQIN, Vakwijs of in-company. Loop gewoon binnen, elk uur start er een rondleiding.

 Adres: Nijverheidsweg 18c Stein. Aanmelden is niet nodig. 

Dit voorbeeld van Vakwijs laat zien dat door maatwerktrajecten deelnemers kunnen leren in hun eigen tempo.

Wat doet Vakwijs?
Vakwijs is een Technisch Opleidingscentrum met zeven vestigingen door heel Nederland. Vakwijs verzorgt trainingen in de vakgebieden Elektrotechniek, Metaal, Installatietechniek, Meet-en Regeltechniek, Procestechniek en Veiligheid. Alle trainingen zijn gericht op het vergroten van de praktische vaardigheden en hebben altijd een praktijkcomponent (> 65%). Naast de 'standaard' trainingen zijn er ook maatwerk trainingen mogelijk. De filosofie van Vakwijs is: Individueel leren in eigen tijd en eigen tempo, op levensechte opstellingen, maar in een veilige omgeving.

Wie worden er door Vakwijs opgeleid?
Vakwijs richt zich op de volgende twee doelgroepen:
1. Bijscholing en opschaling van vooral mensen die werken bij installateurs en industriebedrijven.
2. lnstromers in de branche, Vakwijs is exclusief opleidingspartner van Goflex Young Professionals, een leerbedrijf in de techniek, met 600 medewerkers.

Vakwijs heeft het afgelopen jaar, in samenwerking met het Opleidingsfonds OTIB, een drietal opleidingstrajecten uitgevoerd voor zij-instromers uit andere branches. De cursisten zijn gerekruteerd en geselecteerd door Metechnica, een door OTIB opgerichte uitvoeringsorganisatie voor extra instroom van zij-instromers in de branche. Zij hebben groepen samengesteld van 5 tot 10 cursisten die graag het installatievak in willen en hebben hier bedrijven bij gezocht die interesse hebben in zij-instromers. Vervolgens hebben de cursisten een assessment gevolgd bij Vakwijs, om de motivatie, achtergrond en voorkennis te inventariseren, en vervolgens zijn ze intensief getraind in het installatievak. Afhankelijk van de wens van de afnemende bedrijven was dit op elektrotechnisch vlak, installatietechnisch vlak, of een combinatie van beiden. Op deze manier zijn er in 2017 in Groningen, Den Bosch en Stein drie groepen klaargestoomd voor een vervolg carrière in de techniek.

Wat is het resultaat?
Van alle 24 deelnemende cursisten zijn er 21 geslaagd en in dienst getreden bij de door Metechnica gevonden bedrijven. Tevens zijn een aantal deelnemers in dienst getreden bij Goflex Young Professionals, en hebben hun opleidingstraject inmiddels vervolgd met een BBL leerwerktraject in de techniek.

Met wie werkt Vakwijs samen?
Vakwijs heeft in dit opleidingstraject nadrukkelijk samengewerkt met OTIB, Metechnica, Engie, Spie en Goflex.

De vraag naar technisch hoog opgeleide vakmensen neemt toe. Dat merken we ook bij ECT. De technieken in onze nieuwste kranen, hybride AGV’s maar ook in andere voertuigen, worden steeds gecompliceerder. In februari is een groep van 7 monteurs gestart met de 2,5 jaar durende opleiding mbo-4 Elektrotechniek. Bijzonder aan deze opleiding is dat de theorie en de ECT-praktijk direct worden gecombineerd. De theorielessen worden gegeven door ROVC. Vakwijs Opleidingen is verantwoordelijk voor de praktijklessen die oud-ECT-medewerker Bram Kooijman gaat verzorgen. Pedro Pors (coördinator Opleidingen) is enthousiast over deze nieuwe opzet. “De combinatie van leren en direct de praktijk is vergelijkbaar met de oude bedrijfsschool en die is bewezen goed.”


Perspectief is op bezoek bij Vakwijs Opleidingen in Schiedam waar de opleiding wordt gegeven. “We krijgen te maken met steeds meer nieuwe technieken,” vertelt Pedro. “Als een fabrikant van een voertuig een nieuwe techniek toepast, verzorgt hij instructielessen op dat stukje wat hij levert. Vaak werken die technieken met vrij hoge spanningen en daarvoor moet de monteur goed weten wat hij doet. Dus moeten onze techneuten ook dat niveau hebben. 5 Monteurs Voertuigen en 2 monteurs Elektro gaan nu deze mbo-4 Elektrotechniek opleiding volgen. Ze gaan 1 dag in de week hier naar school.”

Niet alledaags
Daar komt nog bij dat de techniek die wij op onze terminals toepassen, gecombineerd met ons materieel niet bepaald alledaags is. “De theorie sluit niet altijd aan op de praktijk bij ECT,” verduidelijkt Pedro. “Vaak gaat het bij ons nét even anders, dat weten we uit ervaring. Daarom geven we nu ‘zelf’ de praktijklessen. Deze lessen worden gegeven door oud-ECT’er en monteur Elektronica Bram Kooijman. Bram werkt voor Vakwijs maar zijn praktijklessen zijn volledig gericht op situaties bij ECT.”

Kennis overdragen
Bram is na 38 jaar met pensioen gegaan. Hij werkte als monteur Elektronica maar voordat hij met pensioen ging, was hij betrokken bij Vakwijs om voor hen een Siemens 5S-training op te zetten. “Zo ging het balletje rollen,” legt Bram uit. “Bij ECT was ik ook praktijkopleider en we hadden al ideeën voor onze Eleks (zie ook kader) om ze hoger te gaan opleiden. Nu ga ik voor Vakwijs en ECT de praktijklessen geven. Voor mij wordt dit ook de eerste keer in deze opzet. Ik hoop vooral veel van mijn kennis te kunnen overdragen. Wat de monteurs in de ochtend leren, gaan we in de middag in een praktijkles te behandelen. Zo’n praktijkles kan soms heel verhelderend zijn. Ik vergelijk het zeker met de oude bedrijfsschool. Het wordt een leuke uitdaging.” “Het is uniek dat ECT voor deze aanpak kiest,” besluit Pedro. “Technisch moet onze TOD op een hoog niveau staan om al ons materiaal goed te kunnen repareren en storingen te verhelpen. Tijdens deze pilot gaan we ervan proeven en fine tunen. Ik hoop dat het slaagt zodat er een vervolg komt, en dan ook op mbo-3 niveau want daar is grote behoefte aan.”We spreken van elektronica als er sprake is van een schakeling. Dat is een samenstelling van onderdelen die een bepaalde functie verrichten. Denk aan het versterken van signalen of het regelen van je verwarming. Elektrisch is alles waar elektriciteit aan te pas komt, dus je stofzuiger of je boormachine.


ECT kent monteurs Elektro(techniek) (bijnaam Eleks) en monteurs Elektronica. De laatste is een stapje hoger en vereist tegenwoordig hbo-niveau. De monteur Elektronica gaat nog dieper in op de (elektro)techniek en zij programmeren ook PLC’s. De net gestarte mbo-4 Elektrotechniek-opleiding is een opstap naar de opleiding hbo Elektronika.

Investeren in jezelf
Andre de Koning is monteur Voertuigen. Hij is begonnen als automonteur en werkte eerder bij Mammoet. “Ik werk vanwege een uitwisselingsproject nu op de Delta terminal. Met mijn collega’s is het ook hier gezellig, met elkaar houden we ons equipment op goed niveau. Dat vind ik het leuke van mijn werk. Ik doe deze opleiding omdat ik mijzelf verder wil ontwikkelen. De techniek staat niet stil, en in ons vak zullen we altijd moeten blijven leren. Als ik uiteindelijk naar een andere elektronica-functie wil, moet ik dit diploma op zak hebben.”
Nick Eschmeijer is monteur Voertuigen op de Delta Terminal. Hij werkt al 20 jaar bij ECT en is na school direct begonnen met een werken/leren-project op de voormalige Home Terminal. Nick volgt deze opleiding omdat zijn functie het vereist. “Maar ik vind het wel leuk. Natuurlijk kost het privé-tijd maar je moet toch investeren in jezelf, zo kijk ik ertegenaan. Ik woon alleen en heb tijd genoeg. Leren is leuk en zeker in de C-dienst is dat goed te doen. Maar 8 uur achter elkaar in de schoolbank is nog een ding, daarom vind ik de combinatie theorie met daarna de praktijk mooi.”
Julian Brouwer (25) is ook monteur Voertuigen en ook hij kreeg tijdens zijn werk steeds meer elektrisch werk te doen. “Ik wilde dit deel ook leren, het mezelf ‘gemakkelijker’ maken. Daarom doe ik deze opleiding. Het is beslist geen opgave want het is maar 1 dag in de week. Mijzelf verder ontplooien en breder inzetbaar worden, dat wil ik graag. Ik ben een poos niet naar school geweest daarom lijkt de combinatie met de praktijk mij heel prettig. Ik zie ernaar uit. ”

ect

 

Vorige week was de diploma-uitreiking van de inhouse lascursus bij Knapen services in Deurne. Een groep van in totaal 13 cursisten kreeg het lascertificaat uitgereikt van Vakwijs lasdocent Aart van Hemert.

IMG 4535IMG 4562

IMG 4551IMG 4552
De 13 cursisten hebben de afgelopen weken in 20 lesavonden de cursus MIG aluminium van Vakwijs gevolgd. 

Deze MIG cursussen werden uitgevoerd in aluminium en omvatte hoeklassen in verschillende posities. De I-las is op niveau 2 onder de hand uitgevoerd. Verder werd er een plaat/pijp verbinding gelast door middel van een staande hoeklas met een a-hoogte van 2 mm.


In de theorie is behandeld:

  • processen en apparatuur
  • materiaalgedrag bij het lassen
  • constructies
  • uitvoering


Zowel ervaren als onervaren lassers namen aan deze cursusavonden deel, ze hebben bewezen het lascertificaat MIG aluminium niveau 1 of 2, uitgegeven door NIL (het Nederlands Instituut voor Lastechniek) waard te zijn.

De avond werd feestelijk afgesloten met een gezamenlijk diner. Gefeliciteerd!

Lees meer over onze lascursussen https://www.vakwijs.nl/cursus/lascursus

 

Go to top