Nieuws

16-11-2021
Mbo-certificaat Tekenen, tekening lezen en symbolenkennis 2D

tekenen amerikaanse projectie 2d mbo certificaat cursus tekeninglezen

Opleidingsbedrijven Goflex Young Professionals, Vakwijs en het Regionaal Onderwijs Centrum, Koning Willem 1 College (KW1C), hebben gezamenlijk diverse technische mbo-keuzedelen ontwikkeld met een krachtig praktijktrainingscomponent. 

Deze ontwikkeling heeft geleid tot een officiële erkenning. Het mbo-keuzedeel ‘Tekenen 2D’ levert vanaf het najaar 2021 een mbo-certificaat op. Het keuzedeel is van toepassing op elektro- en installatietechniek en werktuigbouwkunde. De basis van een elektro- of installatietechnisch ontwerp binnen de utiliteit is een principeschema of tekening. Het is van uiterst belang dat een (startende) monteur of onderhoudsmonteur algemene kennis heeft van de diverse soorten schema’s en/of tekeningen en dat men beschikt over symbolenkennis. Hoewel vanuit het beroepenveld vaak wordt verondersteld dat deze kennis en vaardigheden als vanzelfsprekend worden beheerst, is het voor de monteur goed om hierin extra kennis en vaardigheden op te doen.

Binnen het mbo komen steeds meer keuzedelen beschikbaar. Al dan niet samengesteld in samenwerking met het bedrijfsleven, maken keuzedelen het mogelijk voor mbo-studenten om hun eigen kleur aan de opleiding te geven. Goflex, Vakwijs en KW1C hebben gezamenlijk  een aantal keuzedelen ontwikkeld, die praktisch uitgevoerd en geëxamineerd kunnen worden in het technisch trainingscentrum bij Vakwijs. Deze ‘hands on’ vorm van het aanbieden van keuzedelen sluit naadloos aan op de dagelijkse werkzaamheden op de leerwerkplek van mbo-leerlingen. 

Met deze certificering van keuzedelen worden er ook nieuwe leerroutes ontsloten voor  meer ervaren monteurs die zich willen verbreden of verdiepen. Het volgen van een keuzedeel leidt tot deze verdieping en tot het behalen van een landelijk erkend mbo-certificaat, een nieuw en krachtig instrument in de ontwikkeling van een leven lang leren. 

Tekenen, tekening lezen en symbolenkennis 2D 

Dit keuzedeel is geschikt voor (onderhouds)monteurs in de elektro- en of installatietechnische utiliteit. Zij leren eenvoudige tekeningen maken (bijvoorbeeld revisietekening) in 2D en ontwikkelen schetsvaardigheid om (bijvoorbeeld een collega) iets te kunnen verklaren. De monteurs krijgen kennis en vaardigheden aangeleerd om installatie- en elektrotechnische schema’s/tekeningen te herkennen, lezen binnen een bouwkundig kader én doen symbolenkennis op. Door deze kennis en vaardigheden wordt het kennisniveau verbreed/verdiept en zal dit faalkosten reduceren in het installatie- en montageproces. 

Alleen al binnen Goflex Young Professionals zijn er landelijk 200 medewerkers in opleiding die dit keuzedeel kunnen kiezen als onderdeel van hun mbo leerwerktraject. Deze ontwikkeling speelt ook binnen andere organisaties. Technisch dienstverlener, Croonwolter&dros, onderschrijft dit initiatief eveneens en heeft meegetekend in de certificeringsaanvraag.  

Het keuzedeel Tekenen 2D wordt, bij voldoende animo, door Vakwijs verzorgd op diverse locaties in het land. Het is een 3-daags programma met aanvullende taken in de beroepspraktijk. De investering voor het keuzedeel bedraagt € 1.350, excl. BTW . Groepen worden geformeerd volgens RIVM richtlijnen.  

Bekijk hier het aanbod op vakwijs.nl

Techniek in praktijk arrow_forward_ios

Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

Planning

Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

Locaties

Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

procestechniek-cursus

Vakwijzer arrow_forward_ios

Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

360-view

360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

Startdata & locaties

LOADING ...